Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκλογές στην Εταιρεία Λογοτεχνών

Η διακήρυξη της Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων

Την προσεχή Κυριακή, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) -Γενναδίου 8 - θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Στη γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες, από μέρους της Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων (ΑΠΕΛ-Σ), μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργης Μωραΐτης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΑΠΕΛ-Σ, παρουσιάζοντας τις θέσεις της εκλογικής διακήρυξής της.

Ο Γιώργης Μωραΐτης, καλώντας όλους τους λογοτέχνες για «μια νέα δημιουργική, συλλογική και ελπιδοφόρα προσπάθεια», ανέπτυξε τις θέσεις της ΑΠΕΛ-Σ, αναφερόμενος πρώτα στη σημερινή διεθνή και εξωτερική κατάσταση, η οποία «έχει εκτραχυνθεί» με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τόνισε ότι «ο λαός μας πληρώνει την υποτέλεια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με όξυνση όλων των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών προβλημάτων και την καταβαράθρωση των εθνικών, πνευματικών και ηθικών αξιών» και ότι «μόνη ελπίδα είναι η πάλη των ανθρώπων του μόχθου και του πνεύματος για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, πρόοδο και ειρήνη».

Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη της ΑΠΕΛ-Σ και ο Γ. Μωραΐτης υπογράμμισε, η ΕΕΛ είναι «σωματείο με λαμπρή ιστορία και δράση, φωτοδότης των ιδανικών του πατριωτισμού, του ουμανισμού, της διεθνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής αλλαγής, με «αμέτρητες θυσίες στο μεσοπόλεμο, στην Αντίσταση και μετά» και το οποίο «πρέπει και σήμερα και στο μέλλον να σταθεί στις πρώτες γραμμές του αγώνα. Με ενωμένες όλες τις δυνάμεις της, άσχετα από αντιλήψεις, να πράξει το χρέος της, ανεβάζοντας το κύρος της».

Σχετικά με το σήμερα, η ΑΠΕΛ-Σ στη διακήρυξή της διατυπώνει τις παρακάτω θέσεις και δεσμεύσεις της:

  • «Για την εκπλήρωση των παραπάνω καθηκόντων και των άλυτων προβλημάτων της Εταιρείας, η ΑΠΕΛ-Σ θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες. Θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της. Με επίγνωση και γνώμονα ότι το γενικό συμφέρον πρέπει να είναι υπεράνω όλων, πρώτο και κύριο. Τα δευτερεύοντα, μάλιστα όταν διχάζουν, πρέπει να παραμερίζονται ή να ξεπερνιούνται με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι εμπειρίες, παλιές και πρόσφατες, είναι πολύτιμες και διδακτικές. Τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα».
  • «Η κατάσταση στην ΕΕΛ πρέπει σωστά να εκτιμηθεί. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι καλή. Η κρίση σοβεί. Και πρέπει να ξεπεραστεί. Στον απολογισμό του ΔΣ υπάρχει το θετικό, με τη συμβολή όλων. Το κύριο όμως είναι αναμφίβολα το αρνητικό. Κι αυτό δίνει το στίγμα και αποτελεί την αιτία της "κακοδαιμονίας" μας. Θα ήταν ασυγχώρητο αν εξωραΐζαμε τα πράγματα. Εκτιμήσεις, όπως "η ΕΕΛ διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της", είναι λάθος. Το "ύστερα από αρκετά χρόνια παρακμής η Εταιρεία ξαναγίνεται παράγοντας της πολιτιστικής ζωής του τόπου!", είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος και αυτά γράφονται από τον πρώτο υπεύθυνο! Μακάρι να ήταν έτσι. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τα στοιχεία αυτά επικρατούν. Επισημαίνουμε τα κυριότερα: Διχασμός - Μονοπαραταξιακό προεδρείο (απερρίφθη η πρόταση για αντιπροσωπευτικό). Η ΑΠΕΛ-Σ δεσμεύεται, αν αναδειχτεί σε πλειοψηφία, να δεχτεί αντιπροσωπευτικό προεδρείο στο ΔΣ. Μέχρι τώρα είχαμε παραταξιακό πνεύμα, παραγοντισμό, προσωπική μικροπολιτική, αχαλίνωτη αυτοπροβολή. Καθρέφτης η "Επικοινωνία Λογοτεχνών". Αταίριαστα σε πνευματικούς ανθρώπους, που όμως τα βλέπουμε, τα συντηρούμε και τα ανεχόμαστε. Πολύ φυσικό να έχουμε και αυθαιρεσίες. Οπως η απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη, εν αγνοία των μελών της ΑΠΕΛ-Σ στο ΔΣ. Φυσικά, ως αντικανονική, αυτή η απόπειρα ματαιώθηκε».
  • «Αρνητικά φαινόμενα υπήρξαν και σε άλλους τομείς. Απαράδεκτη κι άδικη, με ευθύνη και του προεδρείου, δίωξη από το Πειθαρχικό και στιγματισμός συναδέλφου. Μάλιστα, επικεφαλής της "Ενωτικής Εκφρασης Λογοτεχνών", εκλεγμένου στο ΔΣ, που τελικά δικαιώθηκε δικαστικώς. Ομως, ουδείς έκανε αυτοκριτική, ούτε ζήτησε συγνώμη. Πρόβλημα υπάρχει και με την εγγραφή στην ΕΕΛ νέων μελών. Εδώ δύσκολα περνάς αν δεν έχεις "μέσον", κατά τον ηπιότερο χαρακτηρισμό. Απορρίπτονται αιτήσεις λογοτεχνών και συγγραφέων, με όλα τα προσόντα. Η ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στην Επιτροπή Κρίσης. Είναι απόρροια του όλου κλίματος. Στη λειτουργία και δράση της εταιρίας σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί η μη προσέλευση μεγάλου αριθμού συναδέλφων στις εκδηλώσεις. Δεν πρόκειται για εξαιρέσεις δικαιολογημένες υπερηλίκων ή ασθενών. Εχουμε μη ανάληψη ευθυνών, αλλά και μη άσκηση των δικαιωμάτων των μελών. Αδικαιολόγητη είναι η απομάκρυνση, η αποφυγή, η αδρανοποίηση μελών, που επί χρόνια εκλέγονταν σε υπεύθυνες θέσεις. Σ' αυτό επέδρασαν κακοί χειρισμοί, ανάρμοστες συμπεριφορές και προκαταλήψεις. Καλούμε και όλους αυτούς να επανέλθουν και να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια».

Και η ΑΠΕΛ-Σ απευθυνόμενη σ' όλους τους λογοτέχνες, καταλήγει:

«Η ΕΕΛ, παρά τις αδυναμίες, τις δυσκολίες, τις τυχόν άστοχες ενέργειες ή τα λάθη, κρατάει το μετερίζι της! Προχωράει. Και επιβάλλεται να πάει μπροστά. Και θα πάει, αν όλοι βοηθήσουμε. Η νέα διοίκηση που θα βγει από τις εκλογές, ας αναλάβει τις ευθύνες της για μια θητεία δημιουργική, συλλογική, αποτελεσματική. Απαλλαγμένη από εμπάθειες, μεμψιμοιρίες και άλλα τρωτά. Τα προβλήματα και τα καθήκοντά μας είναι γνωστά. Χρειάζεται κατάρτιση προγραμματισμού, χρονοδιαγράμματος και καταμερισμού. Σ' αυτό να παρθούν υπόψη και να μελετηθούν από το νέο ΔΣ όλες οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις της συνέλευσης. Προέχει η συμμετοχή μας στο λαϊκό κίνημα και στις εκδηλώσεις του. Είναι ανάγκη πρωτίστως να συμβάλουμε στο κίνημα ειρήνης. Να ανοιχτούμε άμεσα στο χώρο λογοτεχνών, διανοουμένων, καλλιτεχνών. Και, σε επαφή με τα σωματεία τους, να αναπτύξουμε πάλη για τη λύση των προβλημάτων μας. Χωρίς τέτοιο συντονισμό, λύσεις μην περιμένουμε. Ούτε για οικονομική ενίσχυση, ούτε για συντάξεις, ούτε για πνευματικά δικαιώματα, ούτε για εκδόσεις βιβλίων, ούτε και μείωση των ταχυδρομικών τελών. Των κυβερνώντων - πρώην και νυν - "δεν ιδρώνει τ' αυτί τους"».

Τέλος, η διακήρυξη της ΑΠΕΛ-Σ καλεί όλα τα μέλη της ΕΕΛ, «με το χέρι στην καρδιά», να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της. Και δηλώνει ότι «από όποια θέση κι αν βρεθεί, όπως πάντα, θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ