Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Συμπαράσταση στον Ρ. Φίσερ

Αγώνες σκακιού στο Κάνσας των ΗΠΑ από Κάρποβ και Πόλγκαρ για τον Φίσερ

Νόρμα GM ο Κώστας Πρέντος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Χαλκιδική.

Ανατόλι Κάρποβ. Γνωστός σε όλο τον κόσμο για τους αγώνες οικονομικής ενίσχυσης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Παρών και στο Κάνσας των ΗΠΑ για τον Ρ. Φίσερ!
Ανατόλι Κάρποβ. Γνωστός σε όλο τον κόσμο για τους αγώνες οικονομικής ενίσχυσης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Παρών και στο Κάνσας των ΗΠΑ για τον Ρ. Φίσερ!
Οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές, ο Ρώσος GM Ανατόλι Κάρποβ και η Ογγαρέζα WGM Ζούζα Πόλγκαρ, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Αμερικανό Ρόμπερτ Φίσερ, με 2 αγώνες Ράπιντ, 2 αγώνες Μπλιτς και ακόμα 2 αγώνες - ένα νέο σύστημα που είχε καθιερώσει ο Φίσερ - με τυχαία αρχική τοποθέτηση των κομματιών, γνωστό ως «Chess 960». Οπως είναι γνωστό ο Ρ.Φίσερ το 1992 έσπασε το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Γιουγκοσλαβία και από τότε είναι στην κυριολεξία υπό διωγμό. Πρόσφατη προσπάθειά του για εγκατάσταση στην Ιαπωνία έχει αποτύχει ενώ απειλείται με απέλαση.

Δεν είναι όμως οι παραπάνω κορυφαίοι μόνο, που αγωνίστηκαν μέσα στην Αμερική - στο Κάνσας - είναι και χιλιάδες GM σε όλο τον κόσμο που έχουν συμπαρασταθεί στον Φίσερ, μεταξύ των οποίων και ο Μπόρις Σπάσκι και πολλές Σκακιστικές Ομοσπονδίες. Αυτές οι παρεμβάσεις ήταν, κατά κύριο λόγο, που έφεραν την αναστολή της απέλασής του από τους Ιάπωνες. ήδη η υπόθεση θα εκδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. Θετικό σημείο αποτελεί και η απόφαση των διοργανωτών να αποδεχτούν τη διεξαγωγή του ματς.

Εντύπωση προκαλεί η μέχρι τώρα στάση του Γκάρι Κασπάροβ στο θέμα Φίσερ, στην οποία δεν έχει αναφερθεί, ενώ, αντίθετα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επέκρινε αυστηρά τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον - μετά την ομιλία του για τα πρόσφατα γεγονότα στο Μπεσλάν - υποστηρικτή της «σοβιετικής Εποχής»...


Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Γκάρι Κασπάροβ είπε ότι θεωρεί πως οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την τρομοκρατία αποτελεσματικά μετά την 11η Σεπτέμβρη (εννοεί, με τους βομβαρδισμούς σε Αφγανιστάν, Ιράκ) και δεν κινδυνεύουν τώρα. Αρα το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ρωσία τώρα για να μην ...κινδυνεύει από τους γειτονικούς της λαούς!

Αυτά δήλωσε ο κατά τ' άλλα συμπαθής επαγγελματίας σκακιστής Γκάρι Κασπάροβ, ο οποίος, σύμφωνα με το περιβόητο «Σχέδιο Επανένωσης του Παγκόσμιου Σκακιού», που έγινε στην Πράγα, θα αντιμετωπίσει τον νέο παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Ουζμπέκο Γκραν - Μάστερ Ρουστάμ Καζιμτζάνοβ. Ο νικητής του ισχυρού αυτού ματς θα αντιμετωπίσει τον νικητή του δεύτερου, επίσης αξιόλογου, ματς μεταξύ των Βλαντιμίρ Κράμνικ (Ρωσία) και Πίτερ Λέκο (Ουγγαρία), το οποίο θα αναδείξει, επιτέλους, τον αναγνωρισμένο, από τη FIDE και όλο τον σκακιστικό κόσμο, παγκόσμιο πρωταθλητή.

* Εληξαν με επιτυχία οι αγώνες για το 1ο Διεθνές Ανοιχτό Τουρνουά Καλαμαριάς με νικητή τον Ρώσο GM Μπέλοφ (2532) με 8,5 βαθμούς σε 10 αγώνες (αήττητος με 7 νίκες και 3 ισοπαλίες). Αήττητος ήταν και ο Ελληνας GM ο νεαρός Δημήτρης Μαστροβασίλης με 6 νίκες και 4 ισοπαλίες (8 β.). Στις θέσεις 3-5 ισοβάθμησαν με 7,5 β.: Ζαγκρεμπέλνι (Ουζμπεκ., 2499), Σεργκέι Κασπάροφ (Λευκορωσ., 2484) και η πρώτη γυναίκα Λιμάρ (Ουκρ. 2350).

* Στο 47ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκακιού που έγινε στην Καλλιθέα Χαλκιδικής συμμετείχαν 240 συνθέτες, λύτες και μέλη επιτροπών από 34 χώρες. Στο διαγωνισμό λύσης με ελεύθερη συμμετοχή νικητής ήταν ο Ολλανδός Βίσμαν. Στις θέσεις 2-5 ισοβάθμησαν: Περκονόγια (Φινλανδία), Ελκιες (Ισραήλ), Κώστας Πρέντος (Ελλάδα) και Τούμες (Γερμανία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ