Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Δύσκολη η παραγωγή και στις ΗΠΑ

Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώνεται σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας το 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Επιπλέον θα γίνει αποτίμηση του Ελληνικού και Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος. Οι τελευταίες προβολές είναι: «Αγνά νιάτα» του Εκτορα Λυγίζου, «Φύλακας άγγελος» του Δημήτρη Μπαβέλλα, «Καφέ θα πίνεις όταν μεγαλώσεις» του Γιάννη Κόλιου, «Κόνυ» του Κωνσταντίνου Πιλάβιου, «Overgound - Τρύπα 2» του Ιορδάνη Ανανίδη, «Παιχνίδι για δύο» του Νίκου Καλαρά, «Ευαίσθητα σημεία» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις ξεχώρισε η πρωτοβουλία του φεστιβάλ για παρουσίαση, γνωριμία και διάλογο με τους συμμετέχοντες σκηνοθέτες. Χτες παρουσιάστηκαν οι σκηνοθέτες Gregory Schaffer («Κινέζικη Ομπρέλα» - ΗΠΑ) και Katia Simunic («Εν Κρυπτώ» - Κροατία) που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Ιρίνα Μπόικο («Κυριακή Εννιά με Εννιά»), Αρης Μπαφαλούκας («0 +»), Κατερίνα Βυσσούλη («Ο Ντίνος ο θυρωρός»), Βασίλης Γιάτσης («Μπλακ Αμούρ») και Σωκράτης Σπανός («Στη σιωπή ακούγονται όλα») που συμμετέχουν στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μυθοπλασίας. Συμμετείχε και η πρωταγωνίστρια της ταινίας «0 +» ηθοποιός, Μαρία Διαμαντοπούλου.

Ενδιαφέρουσα ήταν η ενημέρωση του Gregory Schaffer για την κατάσταση της μικρού μήκους ταινίας στις ΗΠΑ: «Παρότι οι ΗΠΑ είναι χώρα με υπερσύγχρονα τεχνικά μέσα, η ολοκλήρωση μιας ταινίας μικρού μήκους είναι δύσκολη όσο στις υπόλοιπες χώρες. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κρατικές επιχορηγήσεις και κεφάλαια μεγάλων παραγωγών, ο σκηνοθέτης πρέπει με δικά του χρήματα να εξασφαλίσει την κατασκευή της ταινίας του. Γι' αυτό οι μικρού μήκους ταινίες στις ΗΠΑ είναι χαμηλού μπάτζετ. Η δική μου κόστισε συνολικά χίλια δολάρια».

Κατά τ' άλλα οι συμμετέχοντες συμπέραναν ότι η παραγωγή μιας μεγάλου μήκους ταινίας δε θεωρείται «θέμα υψηλής προτεραιότητας» για τους μικρομηκάδες, «ίσως λόγω του απαιτούμενου κόστους μιας τέτοιας παραγωγής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ