Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ
Στο 7,6% οι επίσημες αυξήσεις

Οπως τις προηγούμενες χρονιές το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ΝΔ ικανοποίησε τους σχολάρχες, κάνοντάς τους επιπλέον δώρο την πλήρη απελευθέρωση από την επόμενη χρονιά

Σε επίπεδα υπερδιπλάσια του πληθωρισμού διαμόρφωσε η κυβέρνηση το ποσοστό αύξησης των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για τη φετινή σχολική χρονιά, ενώ απελευθέρωσε πλήρως τα δίδακτρα των φροντιστηρίων, ΙΕΚ και κέντρων ελευθέρων σπουδών. Αυτό προκύπτει από την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώνονται κάθε χρόνο τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πράσινο για νέες τσουχτερές αυξήσεις στα δίδακτρα, δόθηκε από την κυβέρνηση με πρόσχημα την καθιέρωση ενός σταθερού τρόπου προσδιορισμού των ετήσιων αυξήσεων και την... αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας! Στην ουσία, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό που εξασφάλισε είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για τα επόμενα χρόνια.

Ετσι, με βάση τη σχετική τροπολογία και το «μαθηματικό τύπο» (που καθιερώνεται για τον υπολογισμό της αύξησης των διδάκτρων) για φέτος προκύπτει αύξηση 7,58%. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού, που τον Αύγουστο αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 2,8%. Το ποσοστό αύξησης 7,58% στα δίδακτρα, θα ισχύσει - υποχρεωτικά - μόνο για τη φετινή χρονιά και για όλες τις τάξεις - νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Από την επόμενη χρονιά οι σχολάρχες θα διαμορφώνουν ελεύθερα τα δίδακτρα και άρα και τις αυξήσεις για τις πρώτες τάξεις. Αυτά θα πρέπει να δημοσιοποιούνται κατ' αρχάς με γνωστοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε σχολικής χρονιάς.

Για τα δίδακτρα των ιδιωτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών καθορίζεται για φέτος ανώτατο ποσοστό αύξησης στο 5%. Γι' αυτά, το ποσοστό θα ανακοινώνεται κάθε χρόνο από το υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το επιχείρημα ότι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης θα περιορίσει την... πελατεία των φροντιστηρίων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απελευθέρωσε πλήρως τη διαμόρφωση των διδάκτρων τόσο σ' αυτά όσο και στα κέντρα ελευθέρων σπουδών και τα ΙΕΚ. Είναι, όμως, γνωστό ότι σ' αυτά καταφεύγουν χιλιάδες γονείς χαμηλής εισοδηματικής στάθμης κάθε χρόνο καταβάλλοντας πολύ μεγάλα ποσά στην αγωνία τους να εξασφαλίσουν ένα τίτλο σπουδών για τα παιδιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ