Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Δράση για τη διεκδίκηση Παιδείας στην υπηρεσία του λαού

Συνεδρίασε χτες η Γραμματεία Αθήνας

Πολύμορφη δράση που θα αποκαλύπτει την ολέθρια για τα λαϊκά στρώματα πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου για την Παιδεία και με στόχο τη διεκδίκηση ενός διαφορετικού σχολείου, το οποίο θα απαντά στις πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ξεδιπλώνει το επόμενο διάστημα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών Αθήνας.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, στην προχτεσινή της συνεδρίαση, επισήμανε την ανάγκη να συσπειρώσει όλους τους εκπαιδευτικούς και να δράσει σε κάθε τόπο δουλιάς. Σε ανακοίνωσή της «εκτιμά ότι το ζήτημα της Παιδείας είναι πρωτίστως ζήτημα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, επομένως, έχει την υποχρέωση να δράσει αποφασιστικά ενάντια στις προωθούμενες από το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις τους, αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές επιλογές, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, ενάντια στα ευρωενωσιακά "ιδανικά" του "Ευρωπαίου πολίτη" της υποταγής, της χειραγώγησης και της στυγνής εκμετάλλευσης».

Σημειώνει ότι «η "δωρεάν" εκπαίδευση στην κυβερνητική πρακτική έχει γίνει ακριβοπληρωμένη αμάθεια, που ταλανίζει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ανεπαρκείς υποδομές, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια, οι διδακτικές διπλοβάρδιες, τα αναχρονιστικά αναλυτικά προγράμματα και βιβλία μαζί και με τη νέα ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιχειρηματικό και ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, κάνουν αποκρουστικό το σχολείο. Μέσα σ' αυτό το σχολείο θέλουν και τον εκπαιδευτικό οικονομικά εξαθλιωμένο, μορφωτικά υποβαθμισμένο, εργασιακά μετέωρο και χειραγωγούμενο», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Επισημαίνει παράλληλα ότι αυτές τις αντιλαϊκές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις υπηρετεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενώ μαζί τους συμπράττουν και οι συναινετικές πλειοψηφίες στις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών.

Για την απόκρουση αυτής της κατάστασης, το ΠΑΜΕ προβάλλει και διεκδικεί λύσεις σ' αυτά τα προβλήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, οργανώνοντας τη σύγκρουση με τη συνολική πολιτική που τα γεννάει και τα αναπαράγει, καθώς και με τους φορείς αυτής της πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΜΕ Εκπ/κών της Αθήνας θα ξεδιπλώσει μια πλούσια δράση το επόμενο διάστημα με περιοδείες, συσκέψεις, συλλαλητήρια και κάθε πρόσφορη αγωνιστική κινητοποίηση, διεκδικώντας: Δημόσια δωρεάν παιδεία. Ενιαίο δημόσιο δωρεάν βασικό δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο που θα ολοκληρώνει τη γνώση, τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση και θα βρίσκει τη συνέχειά του σ' αντίστοιχη τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και σε επαγγελματικές σχολές. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση. Μέσα στο σχολείο να παρέχονται με επάρκεια όλες οι αναγκαίες γνώσεις σε μαθήματα, σε ξένες γλώσσες, σε μουσική, σε αθλητισμό, σε πολιτισμό, έτσι ώστε να μην υποχρεώνεται ο γονιός να πληρώνει σε ιδιώτες γι' αυτά. Μορφωτικά και οικονομικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες. Σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα, βιβλία και σχολικά κτίρια. Κατάργηση της σχολικής διπλοβάρδιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ