Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Εισέπραξαν αδιαλλαξία

Στην αδιαλλαξία και άρνηση της ηγεσίας του ΥΠΠΟ να τα συζητήσει «προσέκρουσαν» τα αιτήματα των συμβασιούχων του υπουργείου για «πάγωμα» των απολύσεων και μονιμοποίηση, στη χτεσινή, πρώτη μέρα της 4ήμερης απεργίας τους, στο «φόντο» περίπου 2.000 «λήξεων» συμβάσεων εργασίας - δηλαδή απολύσεων - μέχρι το τέλος του μήνα.

Η χτεσινή απεργία συνοδεύτηκε από συγκέντρωση των συμβασιούχων έξω από το ΥΠΠΟ το πρωί, μια εικόνα που θύμιζε τις μέρες του ΠΑΣΟΚ, με μόνη διαφορά την αλλαγή των προσώπων στις υπουργικές καρέκλες. Ηταν εκεί και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να εμποδίσουν την είσοδο των ...«μονίμως» εκτάκτων εργαζομένων του υπουργείου, που ζουν το δικομματικό εμπαιγμό στα δίκαια αιτήματά τους.

Με σφυρίχτρες, πλακάτ, πανό, ταμπούρλα, συνθήματα, οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές, οι φύλακες και άλλες ειδικότητες εργαζομένων απαίτησαν τα στοιχειώδη: «Πάρτε πίσω τις απολύσεις, εδώ και τώρα μονιμοποιήσεις», «Η σύμβασή μας είναι κοροϊδία, έχουμε δικαίωμα σε μόνιμη εργασία», «Τέρμα πια στην ομηρία», «Ο πολιτισμός σας είναι απολύσεις, εδώ και τώρα μονιμοποιήσεις». Μερικά συνθήματα όπως «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ίδιες υποσχέσεις, ίδια ομηρία», αφορούσαν γενικότερες και εύστοχες διαπιστώσεις.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν από νωρίς συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, αλλά περίμεναν πάνω από δύο ώρες για να γίνουν δεκτοί από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ο οποίος - κατά δήλωση των επικεφαλής της αστυνομίας - είχε... «προγραμματισμένα ραντεβού». Ισως να ήταν σύμπτωση, αλλά τη στιγμή που οι συμβασιούχοι, αγανακτισμένοι από αυτή τη συμπεριφορά πλησίασαν περισσότερο στην πύλη του υπουργείου φωνάζοντας «αίσχος»... έγινε δεκτή η αντιπροσωπεία τους.

Το «αίσχος» όμως ακούστηκε και μετά τη συνάντηση, αφού, στη συνάντηση διαπιστώθηκε - όπως σημείωσε μέλος της αντιπροσωπείας - ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση για διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας». Επιπλέον, ο υφυπουργός απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για τα αιτήματα των απεργών, χαρακτηρίζοντάς τα «ξεπερασμένα»(!), αρνήθηκε να «παγώσει» τις απολύσεις, «βαφτίζοντάς» τες «λήξεις συμβάσεων» και τόνισε ότι η λήξη των συμβάσεων και η μη ανανέωσή τους είναι συνολική κυβερνητική πολιτική. Επομένως, οι συμβασιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, ενώ σήμερα το πρωί θα αποκλείσουν συμβολικά την είσοδο της Ακρόπολης.

Παράλληλα, η ανασφάλεια των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ συνεχίζεται. Οι «φήμες» για «πάγωμα» έργων, αλλά και η απληρωσιά προκαλούν αγωνία και στους αορίστου χρόνου. Λ.χ. στη Ρόδο, όπου εκτελείται το σημαντικό έργο συντήρησης της μεσαιωνικής πόλης και του τείχους από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων του ΥΠΠΟ, οι 82 εργαζόμενοι είναι για τέταρτο μήνα απλήρωτοι, ενώ δε γνωρίζουν αν και πότε θα ολοκληρωθεί το έργο λόγω έλλειψης πιστώσεων. Ηδη, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την αγορά υλικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ