Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα πολυκαταστήματα αγνόησαν την αργία

Μόνο οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι τήρησαν την απόφαση της νομαρχίας, που καθιέρωσε την τρίτη μέρα του Πάσχα ως αργία. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα λειτούργησαν παράνομα, έχοντας την «κάλυψη» του υπουργείου Εργασίας

Καταστρατηγώντας την απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας, σχεδόν όλα τα μεγάλα πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης λειτούργησαν κανονικά χτες Τρίτη 2 του Μάη, μέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία.

Παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε, η όποια παράβαση να αποδοθεί σε δήθεν σύγχυση λόγω της διαφωνίας νομαρχίας και υπουργείου Εργασίας, ήταν κατηγορηματικά σαφές πως με βάση την απόφαση του ίδιου του νομάρχη Θεσσαλονίκης, την οποία επικύρωσε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο τη Μεγάλη Πέμπτη, η τρίτη μέρα του Πάσχα είναι αργία για όλα τα καταστήματα του νομού.

Καμία υπηρεσία όμως δε φρόντισε για την εφαρμογή της απόφασης, παρά τις σχετικές καταγγελίες της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. Ακρως προκλητική ήταν ιδιαίτερα η πολιτική του υπουργείου Εργασίας και των υπηρεσιών του. Σύμφωνα με δηλώσεις προϊσταμένων των γραφείων της Επιθεώρησης Εργασίας, το υπουργείο Εργασίας έδωσε σαφή εντολή, να μην προχωρήσουν σε υποβολή μηνύσεων, αλλά μόνο να καταγράψουν τα στοιχεία όσων κατά παράβαση λειτούργησαν τα καταστήματά τους.

Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, και αυτό μετά από παρέμβαση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, έδρασε η Αστυνομία και συνέλαβε τους εκπροσώπους πολυκαταστημάτων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, ενώ σε μια μόνο περίπτωση επέβαλε το κλείσιμο του καταστήματος («Κόντινεντ»). Χτες το απόγευμα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας στους εκπροσώπους τεσσάρων πολυκαταστημάτων. Αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κανονικά από το πρωί λειτούργησαν όλα τα καταστήματα «Κόντινεντ», «Μαρινόπουλος», «Μασούτης», «Μάκρο», «Αλφα- Δέλτα», «Μπίσκα», «Βασιλόπουλος», «Γαλαξίας». Μπροστάρηδες στην παράνομη λειτουργία τέθηκαν τα καταστήματα «Κόντινεντ» και «Μαρινόπουλος», δηλαδή αυτά που έχουν εξαγοραστεί από την πολυεθνική «Καρφούρ». Οι εκπρόσωποι των εν λόγω καταστημάτων, άλλωστε, είναι αυτοί που ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για να μην ισχύσει η απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Αξια σχολιασμού είναι επίσης και η σπουδή που επέδειξε ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος φρόντισε να εξετάσει αυθημερόν την προσφυγή των μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονται το χώρο του λιανικού εμπορίου. Μάλιστα, έφτασε - αποδεικνύοντας τελικά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η πολιτική του και της κυβέρνησής του - να στέλνει τελεσίγραφα προς τη νομαρχία και να απαιτεί την ακύρωση της απόφασης.

«Η σημερινή καταπάτηση της αργίας και η καταστρατήγηση της απόφασης, κυρίως από επιχειρήσεις που ελέγχουν το χώρο στη λιανική πώληση, φανερώνουν ένα πράγμα. Πως οι πολυεθνικές απαιτούν πλήρως αποδεσμευμένο ωράριο και μετρούν μόνο τους τζίρους τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε», δήλωσε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Σ. Καλαντίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ