Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνομιλίες σε όλα τα «μέτωπα»

ΕΪΛΑΤ - ΠΑΛΜΥΡΑ.-

Την απόφασή του να αποχωρήσει από το Νότιο Λίβανο μέχρι τις αρχές του Ιούλη άρχισε να θέτει σε εφαρμογή ο ισραηλινός στρατός με την έναρξη των προετοιμασιών απομάκρυνσης των δυνάμεών του. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν συνομιλίες με θέμα τη διαμόρφωση κοινής στάσης στις συνομιλίες με το Ισραήλ, αλλά και την επικείμενη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την κατεχόμενη ζώνη. Συνομιλίες, όμως, άρχισαν και πάλι, στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι υπό την ενεργή και απροκάλυπτη, πλέον, διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οχήματα και φορτηγά του ισραηλινού στρατού άρχισαν, από χτες το πρωί, να μεταφέρουν τις τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των προκεχωρημένων φυλακίων του στρατού κατοχής στο Νότιο Λίβανο. Η μεταφορά άρχισε από το φυλάκιο Τζιπορέν, στο βόρειο τμήμα της «ζώνης ασφαλείας», ενώ παράλληλα μεταφέρθηκε και μεγάλο μέρος των πυρομαχικών. Οπως τόνιζαν αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού, σταδιακά ο ισραηλινός στρατός θα έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή του μέχρι τις 7 του Ιούλη.

Σε αυτό ακριβώς το θέμα επικέντρωσαν τις συνομιλίες τους, που άρχισαν χτες στην πόλη Παλμύρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ Σάραα, της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, και της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ. Οι τρεις αξιωματούχοι επαναδιατύπωσαν τη γνωστή τους θέση για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Νότιο Λίβανο μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην περιοχή, ενώ επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο συριακό αίτημα για πλήρη και άνευ όρων ισραηλινή αποχώρηση από τα υψώματα του Γκολάν.

Σε εντατικές διαρκείς συνομιλίες βρίσκονται, όμως, από το Σαββατοκύριακο και οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστινίους. Οι πολύωρες καθημερινές συζητήσεις, στις οποίες ηγούνται ο Οντέτ Εράν, εκ μέρους του Ισραήλ και ο Σάεμπ Ερακάτ, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, στοχεύουν στην κατάληξη σε ένα προσχέδιο οριστικής συμφωνίας για το τελικό καθεστώς των αυτόνομων εδαφών και την ολοκλήρωση της ισραηλινο -παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας». Σε μια «αιφνιδιαστική» αλλαγή σκηνικού, το Ισραήλ, χτες, εξέφρασε την επιθυμία του για ενεργότερη παρέμβαση των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος διατυπωμένη θέση του για διμερείς απευθείας συνομιλίες.

Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή υιοθέτησε την εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, της μείωσης της αμερικανικής διαμεσολάβησης, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαρκώς «προωθούν τις ισραηλινές θέσεις», αποφεύγοντας να σχολιάσει τη, μέχρι σήμερα, παλαιστινιακή επιμονή για ενεργότερη αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο,τι και να υποστηρίζουν, όμως, οι συνομιλητές, τον τελευταίο και βαρύτερο λόγο φαίνεται ότι έχει η Ουάσιγκτον, η οποία αποσαφήνισε ότι δεν προτίθεται να δώσει νέα χρονική παράταση και ότι είναι αποφασισμένη να αναμειχθεί άμεσα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος αναμένεται, σήμερα, στο Εϊλάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ