Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Το σημερινό διεθνές δίκαιο δεν εγγυάται την κυριαρχία

Δηλώσεις του Α. Λουκασένκο

Μετά τις τελευταίες προκλήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, συγκάλεσε την Τρίτη 28/9 το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, που συνέπεσε και με τα στρατιωτικά γυμνάσια που κάνει η χώρα με την επωνυμία «Ασπίδα της πατρίδας - 2004».

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας δεν έκρυψε ότι οι ανησυχίες του για την ασφάλεια της χώρας πηγάζουν από την αύξηση της επιρροής των ΗΠΑ και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ο Λουκασένκο σημείωσε ότι η Λευκορωσία έχει κάνει τα τελευταία 4 χρόνια μια σοβαρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών της. Κι αυτό γιατί όπως είπε: «Ηδη ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε οι διεθνείς θεσμοί που υπάρχουν, μπορούν να εγγυηθούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενός μόνο κράτους. Δεν υπάρχει αυτή η διεθνής ασφάλεια». Ως παραδείγματα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας ανέφερε τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ και πρόσθεσε: «Γι' αυτό και την ασφάλειάς μας πρέπει να την εξασφαλίσουμε αυτοτελώς, με τα αποθέματα, τις δυνατότητες και τα μέσα που έχουμε».

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος ως προτεραιότητες για τις Ενοπλες Δυνάμεις καθόρισε την αντιαεροπορική άμυνα και την αεροπορία, όπως και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κάλεσε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει άμεσα στη λήψη αντίστοιχων μέτρων απέναντι στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, που θα αφορούν κατάλογο επίσημων προσώπων της Δύσης που θα χαρακτηριστούν «ανεπιθύμητοι» στη Λευκορωσία.

Δήλωση του πρέσβη της ΛΔ της Κορέας

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που ευθέως τάχθηκαν κατά του δημοψηφίσματος της 17ης Οκτώβρη στη Λευκορωσία, το πρακτορείο «BELTA» μετέδωσε δήλωση του Πακ Ι Τσουν, πρέσβη της ΛΔ της Κορέας στη Μόσχα και στο Μινσκ, στην οποία σημειώνεται: «Το δημοψήφισμα είναι κυρίαρχο δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δασκαλέψει ή να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», δήλωσε ο πρέσβης της ΛΔ της Κορέας και πρόσθεσε: «Το κυριότερο στην κυριαρχία κάθε λαού είναι το δικαίωμα της επιλογής, το ιερό δικαίωμα να επιλέξει το σύστημά του. Η επιβολή και η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις στα οποία καταφεύγουν οι ΗΠΑ και ορισμένες ακόμη χώρες, πρέπει να αποκρουστούν από κάθε λαό, ο οποίος εκτιμά την κυριαρχία του». Τέλος, ο πρέσβης της ΛΔ της Κορέας εξέφρασε τη βεβαιότητά πως «ο λαός της Λευκορωσίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο θα έχει ακόμη πολλές επιτυχίες στην υπόθεση οικοδόμησης μιας προοδευτικής κοινωνίας».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ