Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Αχόρταγος ο «επιχειρηματικός κόσμος»

ΣΕΒ και ΕΣΕΕ αξιώνουν μεγαλύτερη λιτότητα για το λαό και περισσότερα προνόμια γι' αυτούς. Ο ΣΕΒ, μάλιστα, ξαναθέτει θέμα ...Ασφαλιστικού

Στην πεπατημένη της αξίωσης ακόμη μεγαλύτερης λιτότητας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, κινείται η τοποθέτηση του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) για το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2005. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται με τις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Αρμενάκης, αν και εμφανίζεται διαλλακτικότερος απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις!

Αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται στον αστερισμό των σχετικών υποδείξεων, που έχουν κάνει οι διάφοροι φορείς του μεγάλου κεφαλαίου - εντός και εκτός Ελλάδας - ωστόσο η ηγεσία του ΣΕΒ θεωρεί πως η κυβέρνηση αποφεύγει «ιδιαίτερες τομές στην οικονομική πολιτική» και χαρακτηρίζει αισιόδοξες τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9%, καθώς «οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό». Ο ΣΕΒ θα περίμενε «αυστηρή συγκράτηση αυτών των δαπανών για το 2005», την ίδια ώρα, όμως, κρίνει ότι οι «επενδυτικές δαπάνες» συγκρατούνται κι αυτό δεν είναι «χαρακτηριστικό αναπτυξιακών επιδιώξεων». Για τους βιομηχάνους, φαίνεται ότι τέτοιο χαρακτηριστικό είναι η μείωση των κοινωνικών δαπανών, γι' αυτό και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τη «μεγάλη αύξηση των επιχορηγήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων» και βάζουν πάλι θέμα Ασφαλιστικού!!! Με λίγα λόγια, η ανάλυσή τους εστιάζεται στην απλή «αναπτυξιακή» λογική του «κόψτε τα λεφτά από τους άλλους και δώστε τα σε μας».

Στον αναπτυξιακό και στο φορολογικό νόμο στηρίζει τις ελπίδες του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης, λέγοντας ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτελεί «σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος», ωστόσο «ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε να είναι περισσότερο τολμηρός» και να περιέχει «σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό». Τέτοιος θα ήταν, εάν εκφραζόταν μέσα από αυτόν: «Η μείωση του δημόσιου τομέα με ένα ευρύτερο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και την οριστική απαγκίστρωση του κράτους από επιχειρηματικές δραστηριότητες και περιττούς οργανισμούς και φορείς». Κατά τ' άλλα, επισημαίνει τις «θετικές» προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ