Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Διευκρινίσεις για δημοσίευμα του «Ρ»

Σε ισχύ οι επικίνδυνες νομικές ρήτρες που διασφαλίζουν το «δικαίωμα» της τράπεζας για γρήγορες κατασχέσεις

Διευκρινίσεις για το ύψος του κυμαινόμενου επιτοκίου ρύθμισης των αγροτικών χρεών πήραμε από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ), μετά από δημοσίευση του «Ρ» (Κυριακή 26 Σεπτέμβρη) με τίτλο «Πλειστηριασμοί με φόντο το νόμο για τα πανωτόκια».

Στην επιστολή τους διευκρινίζουν πως «σε όλες τις συμβάσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο, αναγράφεται το συνολικό επιτόκιο του δανείου συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης». Δηλαδή, συνεχίζει η ανακοίνωση, «το επιτόκιο για τον αγρότη είναι 5% και 1% η επιδότηση του επιτοκίου που εισπράττει η Τράπεζα από το Κράτος». Σημειώνουν επίσης ότι το επιτόκιο «όπως ορίζει ο νέος νόμος είναι το αντίστοιχο που ισχύει στις περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών, δηλαδή κυμαινόμενο».

Χρήσιμη η διευκρίνιση για το ύψος που έχει - για την ώρα - το (κυμαινόμενο) επιτόκιο ρύθμισης. Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ παραμονές των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, έκρυβαν πως πρόκειται για κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο μπορεί - και αυτό είναι ένα πιθανότατο ενδεχόμενο - να αυξηθεί αργά ή γρήγορα.

Αναπάντητα μένουν τα κρίσιμα ζητήματα. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι αγρότες που θα θελήσουν να ενταχτούν στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι: Σε περίπτωση καθυστέρησης τριών μηνών στην αποπληρωμή έστω και μιας δόσης, η ΑΤΕ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή σε πλειστηριασμούς. Οσοι από τους δανειολήπτες υπογράψουν, «δέχονται» κατ' αρχή πως δεν έχουν ούτε καν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια. Γιατί λοιπόν η ΑΤΕ δείχνει τέτοια «πρεμούρα»; Τι εξυπηρετεί η νομική ρήτρα που αναφέρει πως η «Τράπεζα δικαιούται να συνεχίσει ή να αρχίσει οποιεσδήποτε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών για την είσπραξη της ανεξόφλητης αυτής οφειλής με βάση την παρούσα σύμβαση που αποτελεί αυτοδίκαια τίτλο εκτελεστό άνευ περιαφής τύπου εκτελέσεως»; Είναι φανερό πως η συγκεκριμένη (νομική) διατύπωση το μόνο που διασφαλίζει είναι το «δικαίωμα» της τράπεζας στις γρήγορες κατασχέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επιτόκια από την «Αγροτική» (2006-08-13 00:00:00.0)
Η τοκογλυφία «καλά κρατεί» (2006-03-16 00:00:00.0)
Πλειστηριασμοί με φόντο το νόμο για τα «πανωτόκια» (2004-09-26 00:00:00.0)
Διαλύουν την ΑΤΕ, εξαπατούν τους αγρότες (2000-02-03 00:00:00.0)
Αδυνατούν να πληρώσουν τη... ρύθμιση χρεών (1995-03-03 00:00:00.0)
Δάνεια της Εθνικής Στεγαστικής με επιδότηση επιτοκίου (1995-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ