Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλειστηριασμοί με φόντο το νόμο για τα «πανωτόκια»

Απίστευτες μεθοδεύσεις της ΑΤΕ στην εγκύκλιο για τη ρύθμιση των χρεών. Ελεγαν ψέματα και για το ύψος του επιτοκίου ρύθμισης των αγροτών. Και επικίνδυνες νομικές ρήτρες στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων

Κίνδυνος - θάνατος για τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά της χώρας αποδείχνονται στην εφαρμογή τους οι πολυδιαφημιζόμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια. Οι τράπεζες έχοντας εξασφαλίσει την άνωθεν συγκατάθεση και αρωγή της κυβέρνησης ερμηνεύουν το νόμο κατά τα δικά τους καλά και συμφέροντα. Στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων επιβάλλουν στα μουλωχτά πρωτοφανείς νομικές ρήτρες, ώστε από την 1η Γενάρη του 2005, χωρίς άλλη χρονοτριβή, να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς. Ακριβώς γι' αυτό οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να μη βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Ιδιαίτερα υποψιασμένοι πρέπει να είναι και οι αγρότες που θα θελήσουν υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ». Αποκαλυπτική για τις πραγματικές διαθέσεις τους είναι η σχετική εγκύκλιος που κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση στα υποκαταστήματα και τις αρμόδιες διευθύνσεις της τράπεζας.

Εφόσον η κυβέρνηση είναι όντως αμέτοχη, και δε γνωρίζει την πρακτική που ακολουθεί η ΑΤΕ, θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες. Η εγκύκλιος όσο και τα κείμενα των νομικών συμβάσεων, που καλούνται να υπογράψουν οι αγρότες και όσοι ενταχτούν στη ρύθμιση για τα «πανωτόκια», αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις και βλέψεις των διοικούντων την ΑΤΕ. Ταυτόχρονα αποκαλύπτονται τα ανοιχτά ψεύδη και οι μισές αλήθειες που λέγονταν τις παραμονές των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ.

Να τι κρύβουν

Από την 1η Γενάρη του 2005 ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί. Στην εγκύκλιο αναφέρεται συγκεκριμένα πως η αναστολή των δικαστικών μέτρων «αίρεται μετά την 31/12/2004» στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε όσους δεν υπέβαλαν αίτηση μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία (31 Οκτώβρη 2004).
  • Σε όσους υπέβαλαν αίτηση, «ενημερώθηκαν από την τράπεζα για το ύψος της οφειλής τους», αλλά αρνήθηκαν να εξοφλήσουν ή να υπογράψουν τη σύμβαση ρύθμισης.
  • Σε όσους ρύθμισαν τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου κλπ, «αλλά σημειώνεται καθυστέρηση στην εξόφληση κάποιας δόσης πέραν των 90 ημερών».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οσοι ρυθμίσουν τα χρέη τους, υπογράφοντας τη σύμβαση που θα τους επιδώσει η τράπεζα, αλλά καθυστερήσουν 3 μήνες στην αποπληρωμή έστω και μιας δόσης έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Στα ψιλά γράμματα της σύμβασης υπάρχει επί λέξει η εξής επικίνδυνη νομική ρήτρα:«Στην περίπτωση αυτή η Τράπεζα δικαιούται να συνεχίσει ή να αρχίσει οποιεσδήποτε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών για την είσπραξη της ανεξόφλητης αυτής οφειλής με βάση την παρούσα σύμβαση που αποτελεί αυτοδίκαια τίτλο εκτελεστό άνευ περιαφής τύπου εκτελέσεως». Με απλά λόγια, η ΑΤΕ μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις επικαλούμενη απλά και μόνον τον ακατανόητο, για πολλούς, όρο και την υπογραφή που απέσπασε από τον αγρότη ή όποιον άλλο δανειολήπτη της. Οσοι υπογράψουν «δέχονται», κατ' αρχή, ότι δεν έχουν δικαίωμα να προσφύγουν για προστασία στα αρμόδια δικαστήρια. Είναι φανερό το γεγονός πως τουλάχιστον η συγκεκριμένη τράπεζα δε θέλει καμία χρονοτριβή στην είσπραξη της οφειλής και γι' αυτό επιχειρεί να διασφαλίσει το «δικαίωμά» της στις κατασχέσεις από τους πάντες (δηλαδή από αυτούς που θα υποβάλουν αίτηση αλλά «καθυστερήσουν» στην αποπληρωμή, από όσους δεν υποβάλουν αίτηση και επίσης από όσους υποβάλλουν αίτηση, αλλά το μετανιώσουν στη συνέχεια)...

Με ποιο επιτόκιο;

Παραμονές των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ η διοίκηση της ΑΤΕ σε επίσημη ανακοίνωσή της μας «πληροφορούσε» πως οι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» που θα ενταχτούν στη ρύθμιση, θα αποπληρώνουν τα χρέη τους με επιτόκιο 5%, έναντι 8% σήμερα. Επισήμαιναν τότε πως το «1% της μείωσης δίνεται από το κράτος σε εφαρμογή δέσμευσης του πρωθυπουργού». Εκρυβαν κατ' αρχή πως πρόκειται για κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο η ΑΤΕ μπορεί να αυξήσει στο μέλλον. Απίστευτο και όμως αληθινό: Στην εγκύκλιο της ΑΤΕ, καθώς και στο χαρτί (σύμβαση) που καλούνται να υπογράψουν οι αγρότες υπάρχει ο εξής όρος: «Η οφειλή επιβαρύνεται από 4/8/2004 με κυμαινόμενο επιτόκιο 6%, πλέον ισχύουσας εισφοράς Ν.128/75. Στο επιτόκιο αυτό (σ.σ. 6%) περιλαμβάνεται και οποιαδήποτε τυχόν επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο ή σε βάρος του ν.128/75». Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Εχουμε κάθε λόγο να αμφισβητήσουμε το ύψος της... «οποιασδήποτε... τυχόν επιδότησης». Το βέβαιο είναι πως το ετήσιο (κυμαινόμενο) επιτόκιο «ρύθμισης» των αγροτών είναι, για την ώρα, στο 6% και όχι στο 5% όπως ξεδιάντροπα διαφήμιζαν οι κυβερνώντες. Η προσαύξηση του ν.128/75 για τους αγρότες είναι 0,12%, επομένως το ετήσιο επιτόκιο φτάνει σήμερα στο 6,12%. Η επιβάρυνση για τους άλλους δανειολήπτες καθορίστηκε στο 0,60% και το συνολικό ετήσιο επιτόκιο φτάνει στο 8,6%. Είναι φανερό πως σε περίπτωση «καθυστέρησης» ξαναρχίζουν τα χαράτσια και οι ανατοκισμοί. Το επιτόκιο υπερημερίας, όπως αναφέρουν, ανέρχεται σήμερα σε 2,5 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το συμβατικό επιτόκιο, ενώ «οι σχετικοί τόκοι θα προστίθενται στο ποσό της ληξιπρόθεσμης δόσης και θα ανατοκίζονται ανά εξάμηνο»...

Ποιους και πόσους αφορά η ρύθμιση;

Αν - παρ' όλα αυτά - συνεχίσουμε να πιστεύουμε τη διοίκηση της ΑΤΕ, η ρύθμιση αφορά πάνω από 100.000 αγρότες. Η εγκύκλιος της ΑΤΕ εξαιρεί ρητά αρκετές επιμέρους περιπτώσεις, όπως αγροτικούς συνεταιρισμούς με χρέη που ρυθμίστηκαν με άλλες διατάξεις. Εξαιρούνται επίσης τα σημερινά υπόλοιπα των δανείων, όπως τα υπολογίζει η τράπεζα, που δεν ξεπερνούν σήμερα το πλαφόν που βάζει ο νόμος για τα «πανωτόκια» (διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου για τους αγρότες και τριπλάσιο για τους άλλους δανειολήπτες). Και βέβαια δε γίνεται κανένας απολύτως λόγος για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις που ήδη έχουν χρυσοπληρωθεί και έχουν μπει στα θησαυροφυλάκια της τράπεζας. Επίσης τα χρέη των αγροτών που προέρχονται από «εξωγεωργικά δάνεια» (στεγαστικά, καταναλωτικά), τα οποία ρυθμίζονται, όπως και οι οφειλές των άλλων δανειοληπτών, δηλαδή στο τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες για το θεαθήναι... (2005-04-22 00:00:00.0)
Υπογραφή συμβάσεων για «πανωτόκια» (2005-04-07 00:00:00.0)
Διευκρινίσεις για δημοσίευμα του «Ρ» (2004-10-02 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις - ασπιρίνες για τα χρέη των αγροτών (2004-09-10 00:00:00.0)
Τεχνάσματα τραπεζιτών (2003-06-24 00:00:00.0)
Προσοχή στους όρους και τις προϋποθέσεις (1999-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ