Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολής συνέχεια παρά τις στρατιωτικές αντιρρήσεις

Απέρριψε ο Αριέλ Σαρόν τις συστάσεις της ηγεσίας του στρατού για αποχώρηση, τουλάχιστον από τον καταυλισμό Τζαμπάλιγια

Η Ιντιφάντα είναι ακόμα εδώ

Associated Press

Η Ιντιφάντα είναι ακόμα εδώ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Για δωδέκατη συνεχόμενη μέρα χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούσαν μέσα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του στρατεύματος συνέστησε στον Αριέλ Σαρόν να μην επεκταθούν περαιτέρω οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα και να αρχίσει μια σταδιακή ισραηλινή αποχώρηση. Η πρόταση απορρίφθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε διαφορετικές ισραηλινές επιθέσεις και επιδρομές χτες στη Λωρίδα της Γάζας και δεκάδες τραυματίστηκαν. Στο Τζαμπάλιγια, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά, όπως υποστήριξαν, «ομάδας μαχητών» με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 1 Παλαιστίνιο και να τραυματίσουν 6. Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν με το πρόσχημα ότι δέχτηκαν πυρά. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν 8 (μεταξύ 7 - 19 χρόνων).

Το πρωί, στη Ράφα, ισραηλινός πύραυλος έπληξε την κατοικία του τοπικού στελέχους της «Τζιχάντ», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αδέλφια του Αχμάντ αλ Σέιχ Χαλίλ, που ήταν ο στόχος αλλά δεν ήταν εκεί. Χτες, τέλος, υπέκυψαν στα τραύματά τους δύο νεαροί Παλαιστίνιοι που είχαν τραυματιστεί την περασμένη βδομάδα από ισραηλινά πυρά στο Τζαμπάλιγια. Στη Δυτική Οχθη δε, κοντά στη Νάμπλους, Ισραηλινός στρατιώτης τραυμάτισε σοβαρά Παλαιστίνιο αγρότη που προσπάθησε να μαζέψει τις ελιές του. Ο ισραηλινός στρατός μοίρασε φυλλάδια σε όλη τη Δυτική Οχθη, διευκρινίζοντας στους Παλαιστινίους ότι θα τους επιτραπεί να μαζέψουν τις ελιές τους συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

Την Κυριακή, στη βόρεια Γάζα, σε τουλάχιστον 2 αεροπορικές επιδρομές, σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 5, η πλειοψηφία άμαχοι. Αλλοι 8 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί το Σάββατο. Συνολικά, υπολογίζεται ότι μέχρι χτες, που συμπληρωνόταν η 12η ημέρα της εισβολής και των επιχειρήσουν του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα, είχαν σκοτωθεί 99 Παλαιστίνιοι και είχαν τραυματιστεί εκατοντάδες.

Επιμένει ο Σαρόν παρά τις στρατιωτικές συστάσεις

Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα πρότεινε, σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού στον Αριέλ Σαρόν, εκτιμώντας ότι όσο κυλούν οι μέρες αυξάνεται η πιθανότητα αιματοκυλίσματος και αρνητικών συνεπειών για τον ισραηλινό στρατό, γι' αυτό θα πρέπει, τουλάχιστον, άμεσα να αποχωρήσει από τον καταυλισμό Τζαμπάλιγια. Εντούτοις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να απέρριψε αυτές τις συστάσεις και να ζήτησε κλιμάκωση και επέκταση των επιχειρήσεων, επικαλούμενος το ενδεχόμενο μια «υποχώρηση, τώρα, να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας απέναντι στους τρομοκράτες, μετά και από τις επιθέσεις στα αιγυπτιακά θέρετρα, την περασμένη βδομάδα».

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, όμως, στόχος του Σαρόν είναι με τη σκληρή στρατιωτική τακτική στη βόρεια Γάζα να κλείσει το στόμα των επικριτών του, κυρίως εντός Λικούντ, σχετικά με το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από την περιοχή. Οπως έγινε γνωστό, ο Σαρόν θα παρουσιάσει το σχέδιο στο Κοινοβούλιο στις 25 Οκτώβρη ζητώντας την έγκρισή του, που αναμένεται να τη λάβει, κυρίως, με τις ψήφους του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Απίστευτη σκληρότητα

Αρχισε χτες η δίκη ενός Ισραηλινού διοικητή σε στρατοδικείο του Τελ Αβίβ μετά από καταγγελίες των στρατιωτών του για απίστευτη σκληρότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις οποίες δε συμπεριλαμβάνεται το όνομα του διοικητή, Ισραηλινοί στρατιώτες κατήγγειλαν ότι ο κατηγορούμενος άδειασε όλη τη γεμιστήρα του (13 σφαίρες συνολικά) πάνω στο άψυχο κορμάκι μιας 13χρονης Παλαιστίνιας, παρά το γεγονός ότι οι στρατιώτες τον διαβεβαίωναν ότι ήταν, ήδη, νεκρή και μάλιστα ότι έγινε λάθος γιατί δε μετέφερε καμία βόμβα. Το περιστατικό συνέβη πριν από αρκετούς μήνες στη Ράφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ