Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Περικοπές από την εξεταστέα ύλη των ΤΕΕ

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας η εξεταστέα ύλη για τους αποφοίτους του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ που περιλαμβάνει αλλαγές σε πέντε μαθήματα και φέρνει για μια ακόμα φορά επιτακτικά στην επιφάνεια το ζήτημα του περιεχομένου του σχολείου και την ανάγκη αναπροσανατολισμού του, από μέσο αναπαραγωγής των ταξικών διακρίσεων, σε μια κατεύθυνση που θα υπηρετεί τις πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ανάμεσα σε άλλα, από το μάθημα των Νέων Ελληνικών του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ, αφαιρούνται κείμενα του Μ. Θεοδωράκη, της Μ. Δούκα, του Ευ. Παπανούτσου, της Κικής Δημουλά και του Ν. Εγγονόπουλου, καθώς και η Προσφώνηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε χτες να διευκρινίσει ότι «ο καθορισμός και η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης για τους αποφοίτους του Β΄ κύκλου ΤΕΕ είναι υποχρεωτική βάσει του σχετικού Νόμου (Ν 2640/98) κάθε χρόνο, προκειμένου να έχει νόημα η εξεταστική διαδικασία». Και αναφέρει ότι «οι όποιες προσθαφαιρέσεις κειμένων, αφορούν στην εξεταστέα και όχι στη διδακτέα ύλη», αναφέροντας ενδεικτικά την ομιλία του Γ. Σεφέρη στη Στοκχόλμη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, ένα ποίημα του Ν. Βρεττάκου, το κείμενο του Αγγ. Τερζάκη «Ελεγχος της δημοκρατικής ιδέας», η περικοπή της Μ. Ιορδανίδου από τη «Λωξάντρα» κλπ.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «εξοβελίστηκαν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση από την εξεταστέα ύλη των Νέων Ελληνικών του Β΄ Κύκλου των ΤΕΕ κείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου του τόπου» και τονίζει ότι «από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις όμως του υπουργείου Παιδείας στη διδασκόμενη ύλη προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο επιδιώκεται η διάπλαση ενός πειθήνιου πολίτη, που δεν αμφισβητεί, αποδέχεται την ισχύουσα τάξη πραγμάτων και δεν αντιδρά σε περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ