Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΡΟΣ
Βγήκαν τα τρακτέρ για τις τιμές

Αγωνιστικό μπλόκο έστησαν χτες οι αγρότες του Δήμου Βύσσας

Με τα τρακτέρ τους βγήκαν στους δρόμους χτες το πρωί οι αγρότες του Δήμου Βύσσας, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές που τους δίνουν για τα προϊόντα τους. Απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο προς την Ορεστιάδα, στον κόμβο της Καβύλης, από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, αναφέροντας ότι η κινητοποίησή τους έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την αγανάκτηση τους γιατί οι πατάτες είναι απούλητες και σαπίζουν στα χωράφια, επίσης τα σκόρδα είναι απούλητα, εξευτελιστικές τιμές δίνουν οι έμποροι για τα σιτηρά και το καλαμπόκι, ενώ άσχημες είναι οι εξελίξεις για το βαμβάκι και τα τεύτλα.

«Ο Αγροτικός μας Σύλλογος παίρνοντας υπόψη τις μεγάλες δυσκολίες που περνούν οι αγρότες, όπως και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι αγρότες από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε να κλιμακώσει τον αγώνα», δήλωσε ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βύσσας, που διοργάνωσε και την κινητοποίηση. «Οι τιμές που μας προσφέρουν φέτος για την πατάτα είναι 5 λεπτά το κιλό και για τα σκόρδα 7 λεπτά το "κεφάλι". Αλλά και με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς μεταποιητών καθώς προτιμούν τις εισαγωγές. Τα σιτηρά και τα καλαμπόκια έχουν κι αυτά πολύ χαμηλή τιμή φέτος. Η τευτλοκαλλιέργεια είναι γνωστό το πόσο πλήττεται.. Με όλα αυτά τα προϊόντα ασχολούνται πάνω από 1.000 οικογένειες στην περιοχή μας και καταλαβαίνει κανείς ότι με την κατάσταση που υπάρχει όλος αυτός ο κόσμος οδηγείται στην οικονομική καταστροφή», προσθέτει ο Γ. Μαργαριτίδης.

Με το ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη ριζική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής, την κατάργηση των ποσοστώσεων, τη στήριξη του εισοδήματος τους, τη λήψη μέτρων από πλευράς πολιτείας για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την απορρόφηση της πατάτας και του σκόρδου που σαπίζουν στα χωράφια, το χτύπημα της αισχροκέρδειας κ.ά.

Στο μεταξύ, ένα μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής σταριού παραμένει απούλητο στις αποθήκες της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εβρου, οι τιμές όλο και «κατρακυλάνε» και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για τις αθρόες εισαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απούλητο παραμένει το 30% της παραγωγής σκόδρων (2012-01-17 00:00:00.0)
ΠΑΤΑΤΕΣ (2005-02-06 00:00:00.0)
Καμιά αναμονή, αρχή αγώνων! (2004-09-21 00:00:00.0)
Στα αζήτητα σκόρδα και πατάτες (2000-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ