Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η κατάσταση στα ΤΕΙ και η απάντηση του κινήματος

Με το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς φαινόταν σίγουρο ότι φέτος τα προβλήματα των ιδρυμάτων θα είχαν ακόμη πιο οξυμένη μορφή. Και πολύ γρήγορα αυτό επιβεβαιώθηκε. Η κατάσταση είναι εκρηκτική: Εκατοντάδες χαμένες ώρες μαθημάτων και εργαστηρίων, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να διδάξει, Τμήματα αναγκασμένα να δαπανήσουν για αναλώσιμα και υλικά για τα εργαστήρια λιγότερο από το 1/6 των χρημάτων που διέθεταν πριν από 3 χρόνια, χιλιάδες νεοεισερχόμενοι σπουδαστές που αναζητούν ευκαιριακή δουλιά για να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος σπουδών της - κατά τα άλλα - δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Εντείνεται ο προβληματισμός για το επίπεδο των σπουδών, την προοπτική των αποφοίτων και το ρόλο του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ιδρύματα. Αυτά είναι μόνο κάποια ενδεικτικά... Μερικές φορές σε δυσκολεύουν να εντοπίσεις το κύριο, το πιο σημαντικό.

Η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ είναι μία: Η πολιτική της ΕΕ για την Παιδεία, που εφάρμοσε για χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη συνεχίζει αυτή της ΝΔ και υπηρετεί τον στρατηγικής σημασίας στόχο της πλήρους προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες των μονοπωλίων, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και τον πλήρη έλεγχο της επιστήμης ώστε να εξασφαλίζεται η μεγιστοποίηση των κερδών τους. Οσο δεν αναζητιέται σε αυτή την πηγή η αιτία, τόσο τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και δε θα γίνεται διακριτό το νήμα που πρέπει να κόψει το κίνημα για να ανοίξει ο δρόμος για μια Παιδεία προς όφελος των αναγκών του λαού. Αυτοί οι στόχοι υλοποιούνται εδώ και χρόνια με μέτρα και ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, αλλά και την υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ΤΕΙ προορίζονται να παράγουν ένα μισομορφωμένο, μισοειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, που διά βίου θα αναζητά καταρτίσεις και θα είναι ακόμα πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο από τον αυριανό εργοδότη του. Και για αυτό τα ΤΕΙ δεν προσεγγίζουν την ανώτατου επιπέδου εκπαίδευση, αλλά τη ληξιπρόθεσμη κατάρτιση τύπου ΙΕΚ. Ετσι, η υποχρηματοδότηση που οδηγεί στα όρια της ανέχειας, που σήμερα αναδεικνύεται ως κυρίαρχο πρόβλημα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεκομμένα από το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση που έχουν προδιαγράψει οι κρατούντες για τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, το κίνημα έχει απαντήσει αδύναμα και αποσπασματικά τα τελευταία χρόνια, κάτω από την επίδραση των αρνητικών συσχετισμών. Σημαντική ευθύνη έχουν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τόσο σε πολιτικό όσο και συνδικαλιστικό επίπεδο. Η δική τους «ανίερη συμμαχία» βοήθησε και βοηθάει την εκάστοτε κυβέρνηση να εφαρμόζει την πολιτική της, ευνουχίζει τις διεκδικήσεις, τον αγώνα με το συμβιβασμό, τις αυταπάτες ή τις συντεχνιακές λογικές - όταν χρειαστεί - που καλλιεργεί. Η στάση που κρατούν και σε αυτή τη χρονική συγκυρία επιβάλλει να τους βάλει στο περιθώριο η συντριπτική πλειοψηφία σπουδαστών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων στα ΤΕΙ, που έχουν συμφέρον μια άλλη πολιτική. Από τη μία, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην ΟΣΕΠ βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, αποπροσανατολίζουν από την αιτία των προβλημάτων και ταυτόχρονα δυσκολεύουν την ανάπτυξη συντονισμένων και με διάρκεια κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ελληνικών κυβερνήσεων. Από την άλλη, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ συμπρωταγωνιστούν στη διάλυση των σπουδαστικών συλλόγων, στον εκφυλισμό του σπουδαστικού κινήματος, κάνοντας ό,τι μπορούν ώστε οι σπουδαστές να μην αντιδράσουν.

Το σύνθημα του πρόσφατου συλλαλητηρίου του ΚΚΕ μπορεί να συνενώσει όλους τους φοιτητές σε ΤΕΙ και ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν τη μορφωτική υποβάθμιση, την προοπτική της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης ή στην «καλύτερη περίπτωση» της εργασίας χωρίς κανένα δικαίωμα. Μπορεί να φέρει στο πλευρό των σπουδαστών τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου μόρφωση και όχι να είναι μεσάζοντες των επιχειρήσεων στα ιδρύματα. Μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσει τα παιδιά της σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης:

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στην πολιτική της Εμπορευματοποίησης, της Ιδιωτικοποίησης, της Υποβάθμισης.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στο Συμβιβασμό, στις Αυταπάτες, στη λογική του Ατομικού Βολέματος.

Είναι αναγκαίο σήμερα να δυναμώσουν οι αγώνες όλων των τμημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και σε ΤΕΙ και σε ΑΕΙ, που σε συντονισμό με το λαϊκό κίνημα, θα φέρνουν στο επίκεντρο της πάλης τις σύγχρονες ανάγκες του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Να δυναμώσει η συσπείρωση και η διεκδίκηση για μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, με βάση την αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων και τη διαμόρφωση ανώτατου επιπέδου προγραμμάτων σπουδών, με αποκλειστική χρηματοδότηση σύμφωνα με τις ανάγκες για υποδομές και φοίτηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με υψηλά ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό και δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αυτή η πρόταση μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του λαού για δυναμικό με υψηλή επιστημονική ειδίκευση, που θα βασίζεται στην ολόπλευρη μόρφωση που θα έχει αποκτήσει η νεολαία από ένα ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο. Και, βέβαια, δε θα συγχέεται με την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, που χρειάζεται να παρέχεται σε δημόσιες σχολές δωρεάν μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορούν ουσιαστικά να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα στα ΤΕΙ και το κίνημα να απαιτήσει:

  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών τους. Αμεση έκτακτη επιχορήγηση των ΤΕΙ για την κάλυψη των τρεχόντων ελλειμμάτων τους και άμεση πληρωμή των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
  • Προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού για κάλυψη των αναγκών των τμημάτων, να πάψει να υπάρχει ο θεσμός των εκτάκτων. Θέσπιση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού. Παροχή όλων των διευκολύνσεων για το προσωπικό των ΤΕΙ για να αναβαθμίσει τα προσόντα του.
  • Δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, υλικά για όλους τους σπουδαστές. Δωρεάν στέγαση για όσους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.

Χάρης ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ
Μέλος του γραφείου της Αχτίδας ΑΕΙ-ΤΕΙ-Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ