Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Βουτιά 7,2% στο εξάμηνο

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για βελτίωση της κατάστασης στη μεταολυμπιακή εποχή

Με πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2004 η δημόσια και ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, παρά τη σχετική ανάκαμψη που καταγράφεται για το μήνα Ιούνη 2004 και παρά την ευνοϊκή συγκυρία λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Η κατρακύλα της οικοδομικής δραστηριότητας αναμένεται να συνεχιστεί - ίσως και με εντατικότερους ρυθμούς - στη μεταολυμπιακή εποχή, που παρατηρείται συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων με εντατικότερους ρυθμούς. Οι εξελίξεις αυτές μεταφράζονται με αύξηση της ανεργίας ή της ημιαπασχόλησης στην οικοδομή (οικοδόμοι) και σε μια σειρά επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Η αρνητική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία οι νέες άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 2004 αντιστοιχούν σε 7,2% μικρότερο όγκο και 5,5% μικρότερη επιφάνεια. Είναι φανερό πως τα συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία δεν πιάνουν το πρόβλημα σε όλη του την έκταση. Αυτό γιατί τα μεγάλα έργα υποδομής (όπως τούνελ, γέφυρες κ.ά.) που ήδη ολοκληρώθηκαν και στα οποία δούλεψαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν αποτυπώνονται μόνο με στοιχεία όγκου ή επιφάνειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει ραγδαία υποχώρηση στη Δ. Μακεδονία (πτώση 21%), στην Αττική (20,7%) και το Ν. Αιγαίο (12,1%). Αντίθετα άνοδο στο εξάμηνο φέτος καταγράφεται στην Ηπειρο (20%) και τη Δ. Ελλάδα (11,3%). Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν κρύβει την ανησυχία της για την πτώση του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια τροφοδότησε την αύξηση της πίτας του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα, όπως για την έκπτωση των τόκων στα στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία, τα οποία πετσόκοψε η προηγούμενη κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ