Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Σύλληψη Αμερικανού χρηματοδότη της αντιπολίτευσης

Λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές στη Λευκορωσία, όπου επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη προς τον Λουκασένκο, οι αρχές ασφαλείας της χώρας συνέλαβαν τον Αμερικανό πολίτη Ιλιά Μάφτερ, συνεργάτη του Ινστιτούτου Σόρος και του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αυτό δήλωσε στα ΜΜΕ ο Λεονίντ Γιέριν, επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Ασφαλείας (ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ) της Λευκορωσίας. Ο Αμερικανός θεωρείται ύποπτος για κομπίνα σε βάρος της ντόπιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Ο ίδιος Λευκορώσος αξιωματούχος σημείωσε πως με την υπόθεση ασχολείται η ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ της Λευκορωσίας, κι όχι οι αστυνομικές αρχές, επειδή ο συγκεκριμένος Αμερικανός χρηματοδοτούσε ορισμένες λευκορωσικές «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Οπως είπε χαρακτηριστικά «η κοινωνία θα μάθει πολλά αρνητικά για τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης (;) Ολα τα ενημερωτικά κανάλια της αντιπολίτευσης ήταν δικό του σχέδιο, όμως ο ίδιος δεν ξεχνούσε να βάζει χρήματα και στην τσέπη του».

Στο μεταξύ η προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και του δημοψηφίσματος συνεχίζονται, παρά τη μέχρι στιγμής φανερή αδυναμία τους, να πραγματοποιήσουν μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Μινσκ, όπως είχαν ανακοινώσει.

Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ δεν έχουν, προς το παρόν, τοποθετηθεί για τη σύλληψη του Αμερικανού πολίτη, κάτι όμως που έκαναν για τις πρόσφατες εκλογές. Ετσι, με δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ρ. Μπάουτσερ, εκφράζεται η «βαθιά λύπη» γιατί «ο λαός της Λευκορωσίας δεν μπόρεσε να εκφράσει ελεύθερα και τίμια τη θέλησή του», ενώ γίνεται λόγος για νοθεία και άλλες παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας.

Στις δηλώσεις αυτές απάντησε το λευκορωσικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή του πως «τα σχόλια του Ρ. Μπάουτσερ αντανακλούν μια εξαρχής στρεβλή αντίληψη του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την πραγματική κατάσταση στη Λευκορωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ