Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Για τις 20 Οκτώβρη έχει καθοριστεί η απεργία των εργαζομένων στους τομείς της Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού. Σύμφωνα με τις ενώσεις των συνδικάτων των εργαζομένων, σ' αυτήν αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι, σε 113.000 ιδρύματα σε ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ενώ σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, πικετοφορίες, αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, που εργάζονται στους συγκεκριμένους κλάδους. Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η αύξηση του μισθού τους τουλάχιστον κατά 50% έως τα τέλη του 2004 και ο διπλασιασμός το 2005. Επίσης απαιτούν να διασφαλιστεί με εγγυήσεις ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Παιδείας και Υγείας και να μη γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.

Να σημειωθεί πως στις 15 Οκτώβρη η Κρατική Δούμα, με ψήφους 434 υπέρ και 1 κατά, ψήφισε υπέρ της αύξησης από 600 στα 720 ρούβλια του κατώτερου μισθού, που θα ισχύσει από την 1/1/2005. Κατά ψήφισε μόνον ο Β. Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) κι αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του ρωσικού Κοινοβουλίου «για ζητήματα εργασίας και κοινωνικής πολιτικής». Ο Β. Τιούλκιν, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του σημείωσε: «Η αύξηση αυτή στα 720 ρούβλια, επί της ουσίας αποτελεί κοροϊδία για τους εργαζόμενους και δεν προτίθεμαι να την ψηφίσω!».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η πενιχρή αύξηση δόθηκε τη στιγμή που τα ίδια τα στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης υπολογίζουν το μέσο όριο διαβίωσης (δηλαδή τα χρήματα που απαιτούνται για να ζήσει κάποιος στοιχειωδώς στη Ρωσία) στα 3.000 ρούβλια το μήνα.

Την υποστήριξή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων εξέφρασαν τα κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσίας. Ο Ι. Μέλνικοφ, Α` αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) δήλωσε στο πρακτορείο «Ιντερφάξ», πως οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΡΟ θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται έξω από την έδρα της ρωσικής κυβέρνησης στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ