Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στη χρήση από 12 χρόνων

Ανησυχητικά τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η «Στροφή»

Την εκρηκτική διάσταση της εξάπλωσης των ναρκωτικών σε όλο και πιο μικρές ηλικίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν και χτες τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά των εφήβων χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών που προσέγγισαν το ΔΥ «Στροφή».

Ετσι, η ανεργία «θερίζει» τους νέους, η έναρξη χρήσης των ουσιών αρχίζει από ηλικίες μικρότερες και από 12 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων που έχουν την πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά μειώνεται στα 13,59 έτη. Παράλληλα, για άλλη μια φορά, τα στοιχεία αποδεικνύουν τη σύνδεση της χρήσης με τη διακοπή του σχολείου, η οποία γίνεται ένα χρόνο μετά την έναρξη της χρήσης της κύριας ουσίας, ενώ στα 16,4 έτη ξεκινάει κατά μέσο όρο η ενέσιμη χρήση.

«Η πτωτική τάση του μέσου όρου ηλικίας έναρξης της χρήσης ανακινεί ανησυχίες, καθώς η επαφή με τις παράνομες ουσίες σε μικρή ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη εξάρτησης και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς», υπογράμμισε η Σπυριδούλα Ζώτου, υπεύθυνη του τμήματος έρευνας της «Στροφής», η οποία παρουσίασε τα στοιχεία.

Ενα νέο στοιχείο είναι η αυξημένη προσέλευση κατά 10% των αλλοδαπών εφήβων που προσέγγισαν τη «Στροφή». «Γλωσσικοί και πολιτισμικοί παράγοντες αναδεικνύονται ως κρίσιμης σημασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι ανάγκες της συγκεκριμένης, αυξανόμενης σε μέγεθος, πληθυσμιακής ομάδας», τόνισε η Σπ. Ζώτου.

Συνοπτικά, ορισμένα από τα αποτελέσματα της έρευνας των χαρακτηριστικών των εφήβων που προσήλθαν το 2003 στη «Στροφή» είναι τα εξής:

  • Το 21,8% των εφήβων δήλωσε ηλικία έναρξης της χρήσης μικρότερη των 12 ετών, ενώ το 89,4% των εφήβων είχε εμπλακεί σε παράνομη χρήση πολύ πριν τη συμπλήρωση των 15 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης παράνομων ουσιών είναι τα 13,59 έτη.
  • Η μέση ηλικία διακοπής της παρακολούθησης του σχολείου είναι 16,01 έτη. Από το σύνολο των εφήβων που προσέγγισαν την Κοινότητα, το 53,8% είχε διακόψει το σχολείο. Το 55,9% ήταν απόφοιτοι Γυμνασίου, ενώ το 30,1% είχε ως ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο το Δημοτικό και μόλις το 2,8% είχε εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
  • Το 50,3% των εφήβων ήταν άνεργοι, το 6,3% είχε περιστασιακή εργασία και μόλις το 11,2% είχε κάποια σταθερή απασχόληση. Το 15,4% των εφήβων δεν έχει εργαστεί ποτέ, απ' αυτούς που διέθεταν εργασιακή εμπειρία, το 92,5% είχε απασχοληθεί στο παρελθόν σε χειρωνακτική εργασία που δεν απαιτούσε ειδίκευση.
  • Το 79,4% ξεκίνησε τη χρήση παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών με κάνναβη κατά μέσο όρο στα 13,74 έτη. Το 14,9% ξεκίνησε τη χρήση με πτητικές ουσίες κατά μέσο όρο στα 12,86 έτη.
  • Το 70,2% των εφήβων είχε ως κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη, ενώ το 22,7% είχε την κάνναβη. Η μέση ηλικία έναρξης χρήσης για την ηρωίνη είναι τα 15,5 έτη και για την κάνναβη τα 14,9 έτη.
  • Η δημοφιλέστερη δευτερεύουσα ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη για το 72,3% των εφήβων και ακολουθούν τα κατασταλτικά και υπνωτικά χάπια (58,2%). Σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά συγκαταλέγεται μεταξύ των δευτερευουσών ουσιών κατάχρησης το αλκοόλ, που δήλωσε καθημερινή κατάχρηση ουσιών σε μεγάλες ποσότητες.

Ενδιαφέρον αποτελεί και το προφίλ της οικογένειας των εφήβων:

  • Μεσολαβούν γύρω στα 5 έτη κατά μέσο όρο από την έναρξη χρήσης του παιδιού, μέχρι να έρθει η οικογένεια να ζητήσει βοήθεια από τη Στροφή.
  • Οι περισσότεροι γονείς εργάζονται ως ανειδίκευτοι ή απασχολούνται σε επαγγέλματα με χαμηλού επιπέδου ειδίκευση.
  • Σε 1 από τις 10 οικογένειες ο πατέρας έκανε κατάχρηση αλκοόλ και η μητέρα χρήση ψυχοφαρμάκων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ