Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
«Κοινωνικοποίηση της αγοράς Υγείας»

Αποκαλυπτικές ομολογίες στην αιτιολογική έκθεση

Οι μακροπρόθεσμοι σκοποί της κυβέρνησης αποκαλύπτονται από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, όπου περιγράφεται σαφέστατα η «κοινωνική φιλελεύθερη πρόταση». Είναι σαφείς οι προθέσεις για την αποποίηση του κράτους για τις υποχρεώσεις του στην προστασία της υγείας του ανθρώπου και της μετάθεσης αυτής της υποχρέωσης στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ίδιο τον πολίτη.

Η αιτιολογική έκθεση αρχίζει ως εξής: «Οι μέχρι σήμερα απόπειρες προσέγγισης των ασφαλιστικών οργανισμών με τους φορείς παροχής υγειονομικής φροντίδας κινήθηκαν σε ένα επίπεδο επιφανειακής κοινωνικής συναίνεσης, που, αντί να οδηγήσουν σε πρόοδο, έθεσαν σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς και μεγάλωσαν το χάσμα ανάμεσά τους. Σε επίπεδο θεσμών, οι φορείς παροχής υγειονομικής φροντίδας παρακολουθούν, ανήμποροι ν' αντιδράσουν ουσιαστικά, τη σώρευση των χρεών προς αυτούς από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Σε επίπεδο πολίτη - ασθενή - ασφαλισμένου, υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα σ' αυτό που του κοστίζει η ασφαλιστική εισφορά και σ' αυτό που λαμβάνει ως χρήστης των δομών υγείας».

Και στη συνέχεια υπογραμμίζει: «Η κοινωνική φιλελεύθερη πρόταση που περιλαμβάνεται στο παρόν σχέδιο νόμου έχει σκοπό να θέσει αυτές τις σχέσεις σε άλλη βάση, τολμώντας να λάβει υπόψη της το σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο χώρο της Υγείας»

«Το νέο νομικό πρόσωπο, συνεχίζει η έκθεση, που πρωταρχικό σκοπό έχει την πιλοτική λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, καλείται να αποτελέσει μια δημιουργική πρωτοβουλία για την κοινωνικοποίηση της αγοράς Υγείας. Στο νέο νομικό πρόσωπο προσδίδεται ο τύπος της ανώνυμης εταιρίας, στην οποία μέτοχοι καλούνται να είναι το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και άλλοι δημόσιοι φορείς. Ο σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να δώσει τη δυνατότητα στον Ελληνα ασφαλισμένο - ασθενή να αποκτήσει λόγο στη χρήση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών του εισφορών και να αποτελέσει, ως καταναλωτής των υπηρεσιών υγείας, μοχλό εξυπηρέτησης των συμφερόντων αυτού και της οικογένειάς του. Δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς να αποφύγουν την επένδυση των κεφαλαίων τους σε αντιπαραγωγικούς, αντιοικολογικούς ή ριψοκίνδυνους τρόπους και να επιλέξουν μια κοινωνικά ωφέλιμη διαχείριση των διαθεσίμων τους, έναν άμεσο τρόπο ωφέλειας των ίδιων των ασφαλισμένων τους. Το εγχείρημα αυτό είναι ένα κίνητρο - πρότυπο για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να αναπτύξουν κοινωνική επιχειρηματικότητα και να δεσμευτούν στη στήριξη ενός εγχειρήματος - την παροχή εξειδικευμένων μορφών φροντίδας υγείας - που ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των ασφαλισμένων».

Και η έκθεση, όσον αφορά το νέο πρόσωπο, καταλήγει: «Η προοπτική του εγχειρήματος αυτού είναι, πέρα από την πιλοτική λειτουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας, όπως η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, προς όφελος του Ελληνα ασθενή, η ανάπτυξη και άλλων εξειδικευμένων μορφών υγειονομικής φροντίδας, όπως η κατ' οίκον νοσηλεία, η υγιεινή κι ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η προληπτική ιατρική. Η πρόκληση του εγχειρήματος αυτού είναι η απόκτηση δημοκρατικής νομιμοποίησης από την ίδια τη λειτουργία του, την παροχή εξειδικευμένης κι ανταγωνιστικής φροντίδας στον Ελληνα ασθενή και την κοινωνική αξιοποίηση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών οργανισμών. Το εγχείρημα αυτό καλείται να φέρει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από την ίδια πλευρά του τραπεζιού, για πρώτη φορά ως εταίρους, που θα λειτουργούν υπό την ίδια σκεπή, αφήνοντας από την άλλη πλευρά του τραπεζιού μόνο τα προβλήματα και τις ανάγκες του Ελληνα ασθενή κι ασφαλισμένου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ