Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Σε ενέργεια η αμερικανική «Πράξη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους με την υπογραφή του έθεσε σε λειτουργία την «Πράξη 2004 για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία», που προβλέπει την επιβολή οικονομιών κυρώσεων σε βάρος του Μινσκ, εξαιτίας της «καταπάτησης των αρχών της δημοκρατίας», αλλά και τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΠΕΛΑΠΑΝ, ο Μπους σε δήλωσή του σημειώνει πως το σχετικό ντοκουμέντο εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία της Αμερικής για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την υποχρέωση να υποστηριχτούν εκείνοι οι Λευκορώσοι που επιδιώκουν να επαναφέρουν στη χώρα τους την ελευθερία. Την ώρα που η ελευθερία προωθείται σε όλον τον κόσμο, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο και η κυβέρνησή του γυρίζουν τη Λευκορωσία στο καθεστώς των διώξεων κι αυτό γίνεται στο κέντρο της Ευρώπης, κι ενώ η κυβέρνησή του έχει απομονωθεί από τους γείτονες και ο λαός του από τους άλλους λαούς». Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο το πρόσφατο «δημοψήφισμα και οι εκλογές στο Κοινοβούλιο έγιναν στη Λευκορωσία σε ατμόσφαιρα παραβιάσεων και εκφοβισμού».

Να σημειωθεί ότι η σχετική «Πράξη» είχε νωρίτερα εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και θα ισχύσει έως ότου ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως η κυβέρνηση της Λευκορωσίας έχει κάνει βήματα στη «σωστή» - δηλαδή αυτή που θέλουν οι ΗΠΑ - κατεύθυνση...

Με την «Πράξη» απαγορεύεται στις αμερικανικές αρχές οποιαδήποτε είδους οικονομική συνεργασία με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, με εξαίρεση τους «ανθρωπιστικούς σκοπούς». Επίσης δίνεται εντολή στους εκπροσώπους των ΗΠΑ στις διεθνείς οργανώσεις να τοποθετούνται ενάντια σε κάθε πιθανή πρωτοβουλία του Μινσκ σε αυτές τις οργανώσεις.

Επίσης οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν και άλλα κράτη να συμπαραταχτούν μαζί τους και να πάρουν ανάλογα μέτρα ενάντια στη Λευκορωσία. Και αν ευθέως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν ανησυχούν την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, γιατί μόλις το 3% των εξαγωγών της χώρας κατευθύνονται στις ΗΠΑ, δεν ισχύει το ίδιο με την ΕΕ, όπου αυτό το μέγεθος προσεγγίζει το 25% του συνόλου των εξαγωγών της Λευκορωσίας. Από αυτή την άποψη σημαντική είναι και η ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, με την οποία αμφισβητούνται τα αποτελέσματα των εκλογών και του δημοψηφίσματος στη Λευκορωσία.

Οι κατηγορίες περί τρομοκρατίας

Την ίδια ώρα ίσως σημαντικότερες είναι οι απειλές που εξαπολύονται το τελευταίο διάστημα από εκπροσώπους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Λευκορωσίας, με αναφορές στις σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία. Αυτές οι κατηγορίες αυξάνουν το ενδεχόμενο επιθετικότερης στάσης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε βάρος της Λευκορωσίας. Οπως μεταδίδει το ΜΠΕΛΑΠΑΝ, έως τις 20 Γενάρη του επόμενου έτους ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να στείλει στο Κογκρέσο την εισήγησή του που θα αφορά την πώληση όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας από τη Λευκορωσία σε χώρες «που υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία».

Απάντηση σε ΟΑΣΕ

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΠΕΛΤΑ, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας θεωρεί «πλήρως μη αντικειμενικές» τις εκτιμήσεις στις οποίες προχώρησαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ για τις πρόσφατες εκλογές και το δημοψήφισμα. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως: «Αυτό δεν ήταν κάτι το περίεργο, αφού σε συνθήκες φανερής πίεσης των διεθνών παρατηρητών από την πλευρά των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την αρνητική προδιάθεση που είχαν για το αποτέλεσμα των εκλογών και του δημοψηφίσματος». Ταυτόχρονα το λευκορωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει τα αντίθετα θετικά σχόλια που έκαναν παρατηρητές από τις χώρες της ΚΑΚ και προσθέτει πως η Λευκορωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειες, από κοινού με τις άλλες χώρες της ΚΑΚ, για την αναμόρφωση της λειτουργίας του ΟΑΣΕ.

Δε θα περάσει ο αμερικανικός εκβιασμός

Με δεύτερη ανακοίνωσή του το λευκορωσικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στις δηλώσεις Μπους και στην υπογραφή της «Πράξης», που τη χαρακτήρισε «μη φιλικό βήμα από την πλευρά των ΗΠΑ». Σημειώνει επίσης τη «φανερή προσπάθεια των ΗΠΑ να οξύνουν συνειδητά τις σχέσεις με τη Λευκορωσία και να συμπαρασύρουν σε αυτή τη στάση τους συμμάχους τους» και πως «η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την υπογραφή του σχετικού νόμου κινείται στην κατεύθυνση των προσεγγίσεων της αντιπαράθεσης του «ψυχρού πολέμου». Το λευκορωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί πως «ο σχετικός νόμος για τη Λευκορωσία καταπατά τη Διακήρυξη του ΟΗΕ από τις 9/12/1981, για τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ στο υπόμνημα για τις εγγυήσεις ασφάλειας, σχετικά με την προσχώρηση της Λευκορωσίας στο Σύμφωνο μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, από τις 5/12/1994». Τέλος, τονίζεται πως η Λευκορωσία θα εξακολουθήσει στις διεθνείς της σχέσεις να κινείται στη βάση «των ισότιμων και αμοιβαία ωφέλιμων σχέσεων, αλλά απορρίπτει οποιεσδήποτε προσπάθειες επιβολής και πίεσης από τη μεριά των ΗΠΑ. Σ' αυτές τις συνθήκες η λευκορωσική πλευρά αφήνει στον εαυτό της το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανταποδοτικά βήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ