Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Εγκαίνια δημαγωγίας σε γαλάζια επανάληψη

«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», τονίζεται σε προκήρυξη που μοίρασαν συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στο Κέντρο

Το πανό της Συντονιστικής Αγώνα Αναπήρων σε περίοπτη θέση στην είσοδο του Κέντρου
Το πανό της Συντονιστικής Αγώνα Αναπήρων σε περίοπτη θέση στην είσοδο του Κέντρου
Μια ακόμα φιέστα εγκαινίων - στην πεπατημένη της προκατόχου της - έστησε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) μπροστά στους ελάχιστους τυφλούς μαθητές που έχουν απομείνει στο Κέντρο, προκειμένου να συγκαλύψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι τυφλοί μαθητές και οι οικογένειές τους.

Ετσι, επιστρατεύτηκε μια κουστωδία εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων των αναπήρων προκειμένου να εγκαινιαστεί ένα κτίριο που ήταν έτοιμο εδώ και δυο χρόνια, έχει εγκαινιαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν από υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και έχει ελάχιστους μαθητές.

Την πραγματικότητα στο ΚΕΑΤ και συνολικά στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης των τυφλών και ανάπηρων παιδιών, ανέδειξαν το ΚΚΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών».

«ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διαλύουν τα ειδικά σχολεία, απάντηση τώρα η λαϊκή συμμαχία», έγραφε το πανό του ΚΚΕ, και της ΣΕΑΑΝ υπογράμμιζε: «Οι τυφλοί και οι ανάπηροι παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία-ειδικά σχολεία».

Η ΕΣΚ Τυφλών είχε αναρτήσει δύο πανό με συνθήματα: «Οι τυφλοί χωρίς σχολεία και στην ανεργία, αυτοί κάνουν εγκαίνια για δημαγωγία» και «186.000 παιδιά με αναπηρίες χωρίς σχολεία και αυτοί κάνουν εγκαίνια για δημαγωγία».

Συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ βρίσκονταν από νωρίς στο χώρο και μοίραζαν ανακοίνωση της Επιτροπής στους εργαζόμενους του ΚΕΑΤ, στους γονείς και κηδεμόνες των τυφλών παιδιών. «Ξέρετε καλύτερα απ' τον καθένα ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να εξασφαλίσουν δωρεάν Υγεία-Πρόνοια- Παιδεία. Ομως τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών και των τραπεζιτών πολλαπλασιάζονται», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Επί της ουσίας εγκαινιάζουν ένα κενό κτίριο προς δόξαν των καρεκλοκένταυρων του χώρου, και όχι μόνο», επισημαίνει η ΣΕΑΑΝ, εξηγώντας ότι το δημοτικό σχολείο του ΚΕΑΤ καλύπτει μόνο 23 μαθητές εκ των οποίων οι μισοί με πολλαπλές αναπηρίες, ενώ πριν 20 χρόνια φοιτούσαν 80 μαθητές. Στο ΚΕΑΤ - συνεχίζει η ανακοίνωση - δεν υπάρχει ειδικό γυμνάσιο-λύκειο για τυφλούς, ενώ τουλάχιστον 2.000 τυφλοί μαθητές και πολλοί περισσότεροι με μερική όραση ή δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο ή είναι απλοί ακροατές στα κοινά σχολεία. Η «Επικοινωνία», που είναι εταίρος στο ΚΕΑΤ μαζί με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, πάει για κλείσιμο. Η Σχολή Τυφλών Τηλεφωνητών στη Θεσσαλονίκη παραμένει κλειστή για δεύτερο χρόνο, ενώ το εκεί δημοτικό σχολείο ουσιαστικά έχει κλείσει.

Ετσι, η ΣΕΑΑΝ καλεί τους γονείς και κηδεμόνες των τυφλών μαθητών να γυρίσουν την πλάτη στις φιέστες και να συνταχτούν με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα που διεκδικεί δωρεάν, δημόσια ειδική αγωγή και εκπαίδευση, παροχή των εποπτικών μέσων και βοηθημάτων, ανάληψη των υπηρεσιών που παρέχουν οι αστικές εταιρίες «Πρωτοπορία»-«Επικοινωνία» απ' το κράτος, δουλιά για όλους, επιβολή μιας άλλης πολιτικής που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ