Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
«Εντείνονται οι απειλές της διοίκησης»

Στην κλιμάκωση των εκβιασμών και των απειλών εισέρχεται τώρα η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ. Αφού έθεσε το σύνολο του προσωπικού του εργοστασίου της Δράμας σε διαθεσιμότητα, τώρα απειλεί εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Αθήνας, ότι αν δε δεχτούν την αλλαγή της ειδικότητάς τους, θα απολυθούν.

Συγκεκριμένα, στη «δίνη» των απειλών βρίσκονται οι εργαζόμενοι με την ειδικότητα του ηλεκτρονικού, και στο εγγύς μέλλον έπονται οι βοηθοί θερμαστές, που εξαιτίας της αλλαγής του καυσίμου στο εργοστάσιο, από τώρα άρχισαν να απειλούνται με απόλυση.

Πέρα από τις συγκεκριμένες «κρούσεις» για αλλαγή ειδικοτήτων, γενικότερα το σύνολο του προσωπικού πιέζεται να κάνει την όποια αγγαρεία ή και δουλιά, εκτός της ειδικότητας που έχουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση στους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά την παραγωγική μονάδα Χ1 που έχει επινοικιαστεί στην εταιρία ΕΛΠΑΚ, η κατάσταση μετατρέπεται σε δραματική. Κι αυτό γιατί η εν λόγω εταιρία, επιδιώκει για ευνόητους λόγους την εντατικοποίηση της εργασίας και ζητά την ενεργοποίηση και δεύτερη μηχανής στο χώρο, που δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Η έλλειψη προσωπικού, φημολογείται ότι θα υπερκεραστεί από την πρόσληψη αριθμού εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται προκλητικό.

Και ενώ η εργοδοτική αυθαιρεσία βρίσκεται στο απόγειό της, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ΔΑΚΕ) αρνείται να αντιδράσει άμεσα, περιοριζόμενη μόνο στο να ζητά την εξουσιοδότηση των εργαζομένων να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, όποτε, και αν η διοίκηση το κρίνει σκόπιμο. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, η ίδια πλειοψηφία δεν επέτρεψε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ, η οποία πρότεινε δεκαπενθήμερο συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή στο εργοστάσιο της Δράμας οι 430 εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον μέχρι τις 16 του Μάη, ενώ η διοίκηση της εταιρίας αναζητεί ξένη εταιρία, προκειμένου είτε να πουλήσει είτε να ενοικιάσει το εργοστάσιο της Δράμας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το διάστημα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιταλική εταιρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ