Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
«Βέτο» στην επέκταση του ωραρίου καταστημάτων

Η ΓΣΕΒΕΕ αντιτίθεται στην ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο και την Κυριακή

Τη μεθόδευση της κατάργησης της αργίας της Κυριακής, αρχής γενομένης από το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, που γίνεται μετά από αίτημα του «Συνδέσμου Αναβάθμισης του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Αθήνας» με τη συναίνεση του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Α. Γιαννίτση.

Η Συνομοσπονδία καταγγέλλει ότι η «συμφωνία» αυτή μεταξύ του δημάρχου και του παραπάνω συνδέσμου ισοδυναμεί με κατάργηση της υπουργικής απόφασης, που αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που ισχύει, ενώ καταστρατηγεί και την αργία της Κυριακής. Τονίζει, δε, ότι τέτοιες ενέργειες έχουν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά και δημιουργούν τάσεις υπέρογκης αύξησης των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων, διευκολύνοντας την εκτόπιση των μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, σημειώνει ότι ισοδυναμεί με μια νέα άσκηση πίεσης για καταστρατήγηση του ωραρίου με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, ενώ με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού και των τουριστών στοχεύει στη δημιουργία μιας «νησίδας» «ελεύθερου ωραρίου», που θα αποτελέσει πρόσχημα για αλυσιδωτή επέκτασή του σε κάθε εμπορικό κέντρο, με αιτιολογία την ίση μεταχείριση. «Πρακτικά η όλη κίνηση θα δημιουργήσει ένα αφόρητο καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρών καταστημάτων, με αποτέλεσμα μια νέα αναδιανομή του τζίρου και της αγοράς σε βάρος τους», καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ και συμπληρώνει ότι οποιαδήποτε μορφή καταστρατήγησης της αργίας της Κυριακής ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίησή της από τις πολυεθνικές του λιανεμπορίου που πιέζουν εδώ και καιρό για κατάργησή της.

Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε επέκταση του ωραρίου και θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την αργία της Κυριακής, τονίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει να περάσουν τέτοια σχέδια και ζητά από τον υπουργό Εργασίας να θέσει τέρμα στις οποιεσδήποτε απόπειρες καταστρατήγησης του ωραρίου.

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επέκταση του ωραρίου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί όλους τους εμποροϋπάλληλους να αντισταθούν σε οποιαδήποτε αλλαγή που θα αποβεί εις βάρος τους. Επίσης ο Σύλλογος με επιστολή του προς το δήμαρχο Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλο, ζητά άμεσα συνάντηση μαζί του, προκειμένου να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ