Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι πρεμιέρες συνεχίζονται

Σκηνή από την «Πρόβα» του Γ. Αρμένη
Σκηνή από την «Πρόβα» του Γ. Αρμένη
Το έργο του Γιώργου Αρμένη «Η πρόβα» ανεβαίνει, αύριο, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο», σε σκηνοθεσία του ίδιου, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Διονύση Τσακνή, επιμέλεια ήχων Ιάκωβου Δρόσου και φωτισμούς Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Παντελής Παπαδόπουλος, Μάνος Καρατζογιάννης, Στέλιος Ιακωβίδης, Αννα Γιαγκιώζη, Χάρης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος.

O Γιώργος Αρμένης αναφέρει μεταξύ άλλων για το έργο: «Στις μέρες μας η ρηχότητα και η φτήνια περισσεύουν, το μόνο που μας μένει είναι να επιμένουμε σ' αυτό που πιστεύουμε ο καθένας μας από τη θέση του, να εναντιωθούμε στη λαίλαπα της προχειρότητας και καπατσοσύνης που γεννάει την έλλειψη ήθους. Είναι καιρός όλοι μαζί να πούμε φτάνει πια. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μήπως καταφέρουμε κάτι καλύτερο».

  • Η δραματική κωμωδία της βραβευμένης με Πούλιντζερ Μάρσα Νόρμαν «Στους 90 c...» ανεβαίνει την Παρασκευή, στη σκηνή «Black Box» του πολυχώρου «Επί Κολωνώ». Πρόκειται για μονόπρακτο, με πρωταγωνίστριες δυο γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, που συναντιούνται νύχτα, σε ένα αυτόματο πλυντήριο. Τις δυο γυναίκες χωρίζει η διαφορά γενεών και νοοτροπίας. Σταδιακά, οι διαμετρικά αντίθετοι κόσμοι τους συναντιούνται σε μια όμορφη αλληλοκατανόηση, ανάλογη με αυτή που θα μπορούσε να διέπει τη σχέση μητέρας και κόρης. Σκηνοθεσία - μετάφραση Δημήτρη Κομνηνού, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κάλμπαρη. Παίζουν: Αννα Πορφύρη, Μαριάννα Λαμπίρη.
  • Ο θίασος «Δυτικά της πόλης» θα παρουσιάζει από το Σάββατο, στην κεντρική σκηνή του «Επί Κολωνώ» το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Αρχείο Γιόχαν Φάτσερ», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Χιλιάδες άνδρες νεκροί. Ο πληθυσμός πάσχει από το λιμό και την απελπισία. Τέσσερις στρατιώτες αποφασίζουν να «καταργήσουν» τον Πόλεμο. Λιποτακτούν από το «σφαγείο» της μάχης και κρύβονται στην πόλη Μιλχάιμ, περιμένοντας μια ως εκ θαύματος επανάσταση, που βέβαια δεν έρχεται. Η απόφαση αυτή τους οδηγεί στο περιθώριο. Υποχρεώνονται να οργανώσουν την επιβίωσή τους: Να γλιτώσουν τη σύλληψη, το θάνατο και να βρουν τροφή.

Το ανατριχιαστικά επίκαιρο κείμενο που δεν ολοκλήρωσε ποτέ ο Μπρεχτ - «κείμενο του 20ού αιώνα», σύμφωνα με τον Χάινερ Μίλερ - παρουσιάζεται σε μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία Πέτρου Μάρκαρη, σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, κινησιολογία Ζώη Χαντζηαντωνίου, σκηνικά Παναγιώτη Ράππα, κοστούμια Μαρίας Κονομή, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Γιώργος Ντούσης, Γιώργος Ανδρεσάκης, Λουίζα Κωστούλα, Σπύρος Αυγουστάτος, Δημήτρης Οικονομίδης, Τερψιχόρη Γκιόκα, Ρίτα Λυτού, Γιάννης Μιχαλακούκος, Μαρία Θωμάρεη, Ρένα Ρηνιώτη, Αννα Μωραΐτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ