Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βρέθηκε διοξίνη σε ζωοτροφές

Για μια ακόμη φορά, διαπιστώνεται η αδυναμία των αρμόδιων κρατικών αρχών να διασφαλίσουν την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών. Φόβοι για εισχώρηση της καρκινογόνου ουσίας στην τροφική αλυσίδα

Μπροστά σε ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως έγινε γνωστό, η - ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό - ουσία «διοξίνη» εμφανίστηκε σε ζωοτροφές που καταναλώνονταν από κτηνοτροφικές μονάδες, σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία. Εξαιτίας του παραπάνω κρούσματος, το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας αποφάσισε το κλείσιμο συνολικά 162 κτηνοτροφικών μονάδων στη χώρα. Επίσης, οκτώ ακόμη μονάδες έκλεισαν στο Βέλγιο και άλλες τρεις στη Γερμανία για τον ίδιο λόγο, ενώ οι αρμόδιες αρχές και στις τρεις παραπάνω χώρες διεξάγουν ελέγχους στις ζωοτροφές και στα ζώα. Παράλληλα, εξετάζονται οι επιπτώσεις στην αλυσίδα διατροφής, αφού υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες, η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία να έχει «περάσει» σε κρέατα κάθε είδους, γαλακτοκομικά προϊόντα, σε προτηγανισμένες πατάτες - και ποιος ξέρει σε ποια άλλα ακόμη - που διατίθενται στις αγορές των 3 χωρών και επίσης εξάγονται σε άλλα κράτη (και στην Ελλάδα).

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών και ζωοκομικών προϊόντων από τις παραπάνω χώρες, τίθεται σοβαρό ζήτημα για το τι ποσότητες μπήκαν στη χώρα και στο τραπέζι των ανυποψίαστων Ελλήνων καταναλωτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ολλανδία είναι μία από τις κατ' εξοχήν εξαγωγούς χώρες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων προς την Ελλάδα. Το 2003 στη χώρα μας είχαν εισαχθεί περίπου 60.763 τόνοι γαλακτοκομικών προϊόντων πάσης φύσεως, ενώ οι εισαγωγές σε μοσχαρίσιο, χοιρινό και αιγοπρόβειο κρέας έφτασε τους 89.586 τόνους, χωρίς να υπολογίζονται τα υποπαράγωγα του κρέατος, όπως λίπη, αλλαντικά κ.ά. Παράλληλα, τίθεται ζήτημα ανυπαρξίας ελέγχων στα προϊόντα που διακινούνται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και ανυπαρξίας σοβαρού ελεγκτικού μηχανισμού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το σήμα του «Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», το οποίο στάλθηκε στις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές με την ένδειξη του «κατεπείγοντος», οι μολυσμένες ζωοτροφές προέρχονται από εργοστάσιο στην Ολλανδία της καναδικής εταιρίας McCain. Στο σήμα επισημαίνεται ότι αιτία της μόλυνσης ήταν η λάσπη Καολίνης που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία πλυσίματος πατατών, οι οποίες προορίζονταν για ζωοτροφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος επεξεργασίας, σύμφωνα με την καναδική εταιρία, αντικατέστησε την προηγούμενη διαδικασία που χρησιμοποιούνταν αλατόνερο, για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, πάντως, η - διακριτική - επισήμανση που αναφέρεται στο παραπάνω σήμα, ότι είναι πιθανόν παρόμοια προβλήματα να εμφανίζονται και αλλού. Είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαριστεί σε ποιες άλλες επιχειρήσεις επεξεργασίας και παρασκευής τροφίμων, διανεμήθηκε το συγκεκριμένο υλικό.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Μπασιάκος, στις χτεσινές του σχετικές δηλώσεις, προσπάθησε αφ' ενός να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος και, ταυτόχρονα, να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών μπορούν να προκύψουν στο εγγύς μέλλον. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αρμόδιο για ελέγχους στην εισαγωγή ζωοτροφών και τη λειτουργία των ελληνικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μόνο, διαβεβαιώνει ότι δεν έγινε, ούτε γίνεται καμιά εισαγωγή ζωοτροφών που είναι ύποπτη για μόλυνση διοξινών, ούτε των συγκεκριμένων ζωοτροφών, παρά μόνο συμπληρωμάτων ζωοτροφών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ανόργανα άλατα) που συμμετέχουν στη σύνθεση των ζωοτροφών μέχρι 2% μόνον».

Επιπλέον, ο Ευ. Μπασιάκος πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών, τόσο προς το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ, όσο και στους νομάρχες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως προς το γάλα, τα κρέατα και τα άλλα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση κτηνοτροφικά προϊόντα, ελέγχονται κατά την άφιξη και διακίνησή τους στη χώρα από κτηνιάτρους του ΕΦΕΤ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά».

Τώρα, ελέγχει ο ΕΦΕΤ...

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αναφέρεται ότι «με αφορμή το περιστατικό της Ολλανδίας ο ΕΦΕΤ έχει δρομολογήσει άμεσα μέτρα που περιλαμβάνουν εργαστηριακούς ελέγχους σε ολλανδικά προϊόντα, παραγωγής μετά την 3η Αυγούστου 2004, που διακινήθηκαν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αποτραπεί και ο παραμικρός κίνδυνος να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα». Η προσπάθεια της διοίκησης του ΕΦΕΤ να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της χώρας είναι εμφανής, μόνο που μια προσεκτική ανάγνωση της παραπάνω πρότασης προκαλεί ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού αυτό που λέει στον Ελληνα καταναλωτή είναι ότι μέχρι σήμερα δε γινόταν ο παραμικρός έλεγχος και αφού ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα, τώρα θα ξεκινήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους ελέγχους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ