Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα μέτρα στην κρίση των ελεγκτών της ΕΕ

Η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα προς έγκριση στην ΕΕ τα μέτρα πολιτικής με τα οποία φιλοδοξεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ

Οριστικοποιήθηκε το πακέτο των μέτρων οικονομικής πολιτικής, με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να περιορίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από 3% του ΑΕΠ, όπως είχε ζητήσει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα το πακέτο με τα μέτρα πολιτικής στην κρίση των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας την έγκριση για την άμεση εφαρμογή τους.

Αν και οι διαδικασίες αυτές έχουν νομιμοφανή χαρακτήρα, καθώς στηρίζονται στις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, και συγκεκριμένα στα άρθρα περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο εμπεριέχουν το στοιχείο της άμεσης εποπτείας και του στενού ελέγχου που υφίστανται μικρές κυρίως χώρες της Ενωσης από την κοινοτική γραφειοκρατία. Πόσο μάλλον, όταν μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες επί χρόνια εμφανίζουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, έχουν αρνηθεί και μπλόκαραν την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων άρθρων σε βάρος τους.

Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν, χτες, ότι στο κείμενο των μέτρων θα περιέχονται διακηρυγμένες κυβερνητικές πολιτικές, που θα ενσωματωθούν και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2005, πολιτικές με στόχο την «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μείωση του ελλείμματος θα επιδιωχτεί με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, εφαρμογή εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, καθώς και περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οσο για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αυτή θα επιδιωχτεί μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Στον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους θα συμβάλουν επίσης το διετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 3 δισ. ευρώ, και η πώληση δημόσιας γης σε ιδιώτες, μέσω της περιβόητης ΕΤΑ, που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Με δηλώσεις σε γερμανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, φέρεται να υποστηρίζει ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% το 2005 μπορεί να επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί στα επίπεδα του 3,9%, γεγονός που ερμηνεύεται πως η κυβέρνηση κινείται πλέον σε περισσότερο «ρεαλιστικούς» στόχους. Ο υπουργός Οικονομίας πραγματοποιεί τις μέρες αυτές περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενόψει της συνόδου ΕΚΟΦΙΝ στις 16 του Νοέμβρη, οπότε και θα συζητηθεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από ισχυρές χώρες (Γερμανία και προεδρεύουσα Ολλανδία) ότι δε θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της χώρας. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκεται και η μετάθεση της συζήτησης στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ στις αρχές Δεκέμβρη, οπότε, εκτός από την Ελλάδα, θα συζητηθούν και οι συστάσεις περί υπερβολικού ελλείμματος σε έξι ακόμα - νέες - χώρες. Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, το φορολογικό νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα, κατά πάσα πιθανότητα, στα τέλη της επόμενης βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ