Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Μαχητικές κινητοποιήσεις σε Γιάννενα - Κομοτηνή

Δυναμική κινητοποίηση έκαναν χτες το μεσημέρι δύο φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απαιτώντας δημόσια δωρεάν σίτιση - στέγαση - μεταφορά, δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Οι φοιτητές με αποφάσεις των Συλλόγων Χημικού και Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών συγκεντρώθηκαν έξω από τη Λέσχη στην Πανεπιστημιούπολη, προβάλλοντας ένα ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων που οδηγεί σε πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη λεωφορείων των ΚΤΕΑΛ Ιωαννίνων και μετέβησαν στην πόλη όπου πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της, απαιτώντας δωρεάν μεταφορά, διαμαρτυρόμενοι και για το υψηλό κόστος του εισιτηρίου (μισό ευρώ) σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Την κίνηση των φοιτητών πληροφορήθηκε το ΚΤΕΑΛ Ιωαννίνων και με εντολή του προέδρου Κ. Καρμίρη διέκοψε τα δρομολόγια. Ο ίδιος κατέφθασε στο χώρο και μετά από πολύωρη συνάντηση με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των φοιτητών είπε ότι προτίθεται να ζητήσει επιδότηση του εισιτηρίου, ώστε να έχει μικρότερο κόστος για τους φοιτητές. Οι φοιτητές, ωστόσο, και με τη χτεσινή κινητοποίηση δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και για απολύτως δωρεάν μεταφορά, αλλά και για ουσιαστική γνώση.

Στο Δημοκρίτειο

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, με αιχμή το τεράστιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης, μετά από κάλεσμα των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Σήμερα αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στο Πολυτεχνείο στην Ξάνθη στις 12 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, με καθυστέρηση μηνών και αφού το πανεπιστήμιο έφτασε σε δραματικό οικονομικό αδιέξοδο, με επιπτώσεις ακόμη και στο εκπαιδευτικό έργο, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εγκρίνει την απόδοση 3.225.300 ευρώ, για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που αντιστοιχεί στο τελευταίο μέρος (30%) της επιχορήγησής του για το έτος 2004.

Η χρηματοδότηση του ΥΠΕΠΘ αποτελεί μια πρόσκαιρη ανάσα για τη λειτουργία του πανεπιστημίου, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει το οικονομικό πρόβλημα του ΔΠΘ, τα χρέη του οποίου πλησιάζουν τα 11 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ