Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικό «άρωμα» Κούβας

Εργο του Μεντίβε
Εργο του Μεντίβε
Δύο ομαδικές εκθέσεις εγκαινιάζονται σήμερα (8.30μ.μ.) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη αφορά στην έκθεση «... κοινωνικό, πνευματικό και κομψό...», στην οποία συναντώνται τρεις σημαντικές μορφές της κουβανέζικης πλαστικής τέχνης, οι: Τσόκο, Ντιάγκο και Μεντίβε. Με ξύλο και μέταλλο πάνω στον καμβά ή στο χαρτί, η έκθεση αυτή ξεδιπλώνει τις εκφραστικές δυνάμεις των τριών γνωστών δημιουργών.

Ο Τσόκο, ζωγράφος, αλλά κυρίως χαράκτης, ανήκει σε μια γενιά που ανέπτυξε την τεχνική αρτιότητα στην εκτύπωση και ιδιαίτερα στην κολλαγραφία, μιας τεχνικής που οι ρίζες της φθάνουν στο μακρινό παρελθόν. Στα έργα του καταφέρνει να «υποτάξει» σκληρές επιφάνειες με ξηρές υφές, όπως ξύλα, χαρτιά, πλαστικά, λινάτσες και παλιά υφάσματα. Τα θέματά του είναι παρμένα από τα δάση και τη θάλασσα της πατρίδας του και χαρακτηρίζονται από τρυφερότητα και λυρισμό.

Το έργο του Ντιάγκο διακρίνεται για τον ανθρωπισμό, την κοινωνική χροιά του και το σεβασμό στην κληρονομιά των προγόνων. «Ξόρκι, επιφάνεια, μαγεία, συγχέονται στο έργο του και η κιμωλία, τα ξύλα από το δάσος, το μέταλλο, η λινάτσα, μεταμορφώνονται με τη σειρά τους σε μια ποιητική παρουσία που ζωντανεύει με ένα ρυθμό όμοιο μ' εκείνο που διέπει τη φύση».

Οι ρίζες του Μεντίβε στην αφρικανική γη, το αφρικάνικο αίμα που κυλά στις φλέβες του, αντισταθμίζονται από μια πολιτιστική και συναισθηματική λατινικότητα, πνευματική και ψυχική. Τα έργα του εκφράζουν με τρόπο λεπτό και ευαίσθητο, χωρίς επιθετικότητα, ένα κράμα ανθρωπισμού και «νεγροσύνης». Απεικονίζουν αξίες ανθρώπινες, διαρκείς, αξίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας του.

Η δεύτερη παρουσίαση αφορά στην έκθεση «Ελλάδα - Τουρκία, σημείο συνάντησης μοντέρνα τέχνη». Θα εκτεθούν έργα των: Μ. Αρφαρά, Σ. Κιράζ, Αγ. Παπαδημητρίου, Γ. Ψυχοπαίδη, Ν. Τοπκίογλου κ.ά. Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 9/12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ