Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Κηφισιάς

Επιτύμβια στήλη, που βρέθηκε σε σωστικές ανασκαφές στην Παλλήνη και στεγάζεται στο Μουσείο της Κηφισιάς
Επιτύμβια στήλη, που βρέθηκε σε σωστικές ανασκαφές στην Παλλήνη και στεγάζεται στο Μουσείο της Κηφισιάς
Εγκαινιάστηκε χτες το Μουσείο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κηφισιάς. Το πέτρινο κτίριο (Γεωργαντά 30 και Κασσαβέτη) της δεκαετίας του '30, όπου στεγάζεται η Συλλογή, νοικιάστηκε από το Δήμο Κηφισιάς το 2000 και παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία έκθεσης αρχαιοτήτων.

Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στην τελευταία δεκαετία, τόσο σε ιδιωτικά οικόπεδα της Κηφισιάς, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών σε δημόσια έργα των βορείων προαστίων και συγκεκριμένα από την άνοιξη έως το Ν. Ψυχικό και από τη Λυκόβρυση έως την Πεντέλη. Στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αυτής της ζώνης συγκαταλέγονται ο ταφικός θάλαμος της οικογένειας του Ηρώδη Αττικού στην Κηφισιά (2ος αιώνας μ.Χ.), τα αρχαία λατομεία Πεντέλης, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, η τοξοστοιχία του Αδριάνειου στη Ν. Ιωνία και στην οδό Καποδιστρίου, το Ρωμαϊκό βαλανείο στο ΟΑΚΑ, το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο της Παναγίας Μαρμαριώτισσας στο Χαλάνδρι και το ιερό του Ομβρίου Διός στα Τουρκοβούνια.

Ανάμεσα στα πλούσια κινητά ευρήματα της Συλλογής ξεχωρίζουν και εκείνα από άλλους αρχαίους δήμους, όπως το Μαρούσι (ανασκαφές Αττικής Οδού), καθώς και από την κοίτη του Ρέματος Παναγίτσας στην Παλλήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ