Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επιλογές
ένα ΒΙΒΛΙΟ

Τι είναι ο κινηματογράφος; «Μαγεία», είναι μια πρώτη απάντηση. Καταρχήν, ο κινηματογράφος είναι «μια συνεχιζόμενη προβολή εικόνων». Οσο κι αν μοιάζει «ρηχή» σήμερα η απάντηση, πάνω από έναν αιώνα ύπαρξης της κινούμενης εικόνας που μας έχει «ταξιδέψει» ή και επέδρασε στη συνειδητοποίηση βασικών πραγμάτων και στον προβληματισμό μας γι' αυτά, ωστόσο, αποτελεί βασική προϋπόθεση, ειδικά για τη νέα γενιά, να γνωρίσει καλύτερα αυτή την εκπληκτική τέχνη.

Αυτή η καταρχήν απάντηση δίνεται στο βιβλίο του κριτικού του κινηματογράφου και μέλους της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Γιάννη Φραγκούλη «Τι είναι κινηματογράφος;», που παρουσιάστηκε προχτές και εκδόθηκε από το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών και την Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης «Ελευσις». Το βιβλίο προσφέρει μια πολύ καλή πρώτη γνωριμία των παιδιών και των νέων με την τέχνη και τεχνική του κινηματογράφου.

Γραμμένο σε απλή γλώσσα, με γραμματοσειρά «φιλική» στις μικρές ηλικίες - αν και θα κάνει καλό να διαβαστεί και από μεγάλους - το βιβλίο ξεκινά από την εφεύρεση της κινηματογραφικής μηχανής, μέχρι τα εκφραστικά μέσα, τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία, την τέχνη της κίνησης, εν γένει. Το παράδειγμα, στο οποίο βασίζεται αυτή η ανάλυση, είναι επίσης προσφιλές στα παιδιά, αφού πρόκειται για την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, «Τα φώτα της πόλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ