Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΞΥΛΟΥ
Ασφυκτικές οι πιέσεις στον κλάδο

Στήριξη των συνεταιρισμών ζητούν οι βιοτέχνες του κλάδου, που πρόσφατα πραγματοποίησαν γενική συνέλευση

«Οι μικρές επιχειρήσεις ασφυκτιούν σε ένα οικονομικό πολιτικό εχθρικό περιβάλλον που σκοπό έχει τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολύ μικρών, σε όφελος των μεγάλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, μετά την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσής της που έγινε στα Ιωάννινα.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στις επιχειρήσεις του κλάδου καταγράφεται μείωση πάνω από 50% «με άσχημα αποτελέσματα για τις οικογένειές μας, τους εργαζόμενους και την οικονομία γενικότερα. Με το άνοιγμα των αγορών οι πολυεθνικές της ΕΕ μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες με φθηνό κόστος. Επίσης, νομοθετικά η κυβέρνηση διευκολύνει και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις για τη μεταφορά και εγκατάσταση στα Βαλκάνια. Ετσι, έχουμε ολόκληρες περιοχές της χώρας που περνάνε σε αποβιομηχάνιση».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και σε ένα σημαντικό θέμα, με το οποίο δημαγωγεί τελευταία η κυβέρνηση, αυτό των οργανωμένων χώρων για την εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, όπου εγκρίνονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις. «Τα βιοτεχνικά πάρκα που δημιουργούνται είναι πανάκριβα και απλησίαστα για τους βιοτέχνες».

Οι βιοτέχνες του Ξύλου ζητούν:

  • Δημιουργία ΒΙΟΠΑ σε κατάλληλους χώρους με ευνοϊκούς όρους χτηματοδότησης για τη βιοτεχνία και έμφαση στην ενίσχυση των συνεταιρισμών.
  • Συνεταιρισμούς στην παραγωγή, την προμήθεια πρώτων υλών με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
  • Περιορισμός της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων, με περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων και χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους.
  • Οχι στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Λειτουργία των καταστημάτων 3 μέρες συνεχές, 3 μέρες διακεκομμένο.
  • Επαγγελματική στέγη, 12 έτη αρχική μίσθωση που θα ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια υποχρεωτικά και θα φεύγει ο ενοικιαστής μόνο σε περίπτωση ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης.
  • Φορολογικό καθεστώς με βάση τα λογιστικά βιβλία. Κατάργηση κάθε αντικειμενικού συστήματος. Αυτόματο κλείσιμο των βιβλίων με τη λήξη του έτους.
  • Οχι στην αύξηση της συνταξιοδοτικής ηλικίας. Σύνταξη στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες. Οι συνταξιούχοι να παραμείνουν στο ΤΕΒΕ και όχι στο ΙΚΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ