Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Ισως ξεπεράσουν και τα 12 δισ. ευρώ!

Πανάκριβα πληρώσαμε τις «ρωμαϊκές φιέστες» της πλέον εμπορευματοποιημένης Ολυμπιάδας

Κάθε αναμενόμενο θα ξεπεράσουν τελικά οι δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα με μια πρώτη και μη ολοκληρωμένη εκτίμηση της κυβέρνησης, οι συνολικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», αλλά και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ίσως και να ξεπεράσουν και τα 12 δισ. ευρώ! Πρόκειται για ένα ποσό πολλαπλάσιο από εκείνο που αρχικά διαφήμιζαν οι θιασώτες των Αγώνων, αφού, σύμφωνα με το φάκελο διεκδίκησης, το σχετικό κόστος εκτιμόνταν ότι θα είναι περί το 1,5 δισ. ευρώ! Ο ελληνικός λαός βγαίνει τελικά πολλαπλά χαμένος από την πανάκριβη εμπορική φιέστα που οργάνωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από κοινού με μεγάλους επιχειρηματίες. Βγαίνει χαμένος, επειδή πλήρωσε και θα πληρώσει τα πανάκριβα «ρωμαϊκά θεάματα» των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και γιατί τα Ολυμπιακά έργα και γενικότερα τις υποδομές που κατασκευάστηκαν με δικά του χρήματα, η σημερινή κυβέρνηση - όπως άλλωστε και αυτή του ΠΑΣΟΚ - προγραμματίζει να τις παραδώσει σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στοιχεία για τις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δημοσιοποίησαν, χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά, οι οποίοι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ισχυρίστηκαν ότι το ξεπούλημα της Ολυμπιακής κληρονομιάς σε ιδιωτικά συμφέροντα, γίνεται ...κατ' απαίτηση του ελληνικού λαού!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι δύο υπουργοί, οι δαπάνες έφτασαν:

  • Στα 7.202 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Στα 1.752 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με προσωρινά μόνο στοιχεία, από τον «Αθήνα 2004», όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν «μαύρες τρύπες».
  • Στα περίπου 2.275 εκατ. ευρώ, ποσά που «πήγαν» για την επίσπευση έργων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως οι επεκτάσεις των γραμμών του Μετρό (484 εκατ. ευρώ), ο προαστιακός σιδηρόδρομος (560 εκατ. ευρώ), το ΤΡΑΜ (περίπου 400 εκατ. ευρώ), αλλά και δαπάνες επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών (731 εκατ. ευρώ).

Ολα αυτά, αθροιζόμενα, ανέρχονται στα 11.129 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί, ίσως κατά πολύ, όταν θα παρουσιαστεί ο τελικός απολογισμός του «Αθήνα 2004». Η κυβέρνηση βέβαια αναγνωρίζει σαν Ολυμπιακές δαπάνες, μόνο τις δύο πρώτες κατηγορίες, με το επιχείρημα ότι τραμ και προαστιακός ήταν στο πρόγραμμα να γίνουν, ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς, παραγνωρίζοντας όμως ότι τα έργα χρυσοπληρώθηκαν, για να επισπευστούν, με γενναίες υπερβάσεις και σημαντικά «πανωπροίκια» στους εργολάβους.

Από την ανάλυση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 7.202 εκατ. ευρώ, προκύπτει ο ακόλουθος καταμερισμός:

  • Για Ολυμπιακά έργα υποδομής διατέθηκαν 2.861 εκατ. ευρώ ή το 39,7% του συνόλου των δαπανών.
  • Για αθλητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό 2.153 εκατ. ευρώ ή το 29,9% του συνόλου των δαπανών.
  • Για δαπάνες ασφάλειας 1.080 εκατ. ευρώ ή το 15% του συνόλου των δαπανών.
  • Λοιπές δαπάνες 1.108 εκατ. ευρώ ή το 15,4% του συνόλου των δαπανών.
Κίνηση αντιπερισπασμού

Για προσπάθεια «αντιπερισπασμού», «αποπροσανατολισμού» και «εξαπάτησης» του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, έκανε λόγο χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εκτιμήσεις της τελευταίας, ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ανήλθε στα 9 δισ. ευρώ. Ο Ν. Αθανασάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για «πολιτική απάτη», ενώ χαρακτήρισε τους λογαριασμούς του Γ. Αλογοσκούφη, «λογαριασμούς του Καραγκιόζη». Ο ίδιος, επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει «σκοπιμότητα» σ' αυτήν την ανακοίνωση, καθώς, όπως είπε, «την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Ecofin που θα ασχοληθεί με την πορεία του ελληνικού ελλείμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ