Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ανησυχία και ανασφάλεια

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου

Η ανησυχία και η ανασφάλεια κυριαρχούν αυτή την περίοδο ανάμεσα στους εργαζομένους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Και αυτό, γιατί μπορεί κάτω από τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις να ανάγκασαν τη γερμανική εργοδοσία σε αναδίπλωση. Να «φρενάρισαν» την έφοδο που είχε σχεδιάσει σε βάρος τους σε ό,τι αφορά δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά και σε βάρος του ναυπηγείου, συρρικνώνοντας την παραγωγική του δραστηριότητα, όμως γνωρίζουν ότι... αυτά είναι εντελώς προσωρινά. Αυτή ακριβώς την ανησυχία τους κατέθεσαν χτες στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Τούσσα στη διάρκεια περιοδείας του στο ναυπηγείο.

Την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στους εργαζόμενους τροφοδοτούν τα ίδια τα στοιχεία και τα γεγονότα. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τους αγοραστές του ναυπηγείου, δηλαδή τη γερμανική εταιρία HDW, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από την επίσης γερμανική εταιρία THYSSEN Kruup - μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές εταιρίες, ειδικευμένη στην κατασκευή υποβρυχίων - είναι μόνο στο τμήμα κατασκευής των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Το τμήμα αυτό είναι η «μέρα με τη νύχτα» σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα του ναυπηγείου που δίνουν την εντύπωση ότι είναι υπό κατάρρευση! Οσον αφορά την THYSSEN, στη Γερμανία έχει αρχίσει να συρρικνώνει τμήματα των μονάδων της, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, απολύοντας εκατοντάδες. Στο Κίελο ήδη έχει εξαγγελθεί το διώξιμο 700 εργατών!

Ο Γ. Τούσσας συναντήθηκε με εκπροσώπους του σωματείου και με τον κ. Ορστεντόλφ μέλος της διοίκησης της εταιρίας. Στην επισήμανση του ευρωβουλευτή ότι η ενέργεια της εταιρίας να απολύσει τους δύο εργαζόμενους «ήταν εκδικητική και ενταγμένη στους γενικότερους σχεδιασμούς της εταιρίας για τους εργαζόμενους και το ναυπηγείο», ο ίδιος ισχυρίστηκε μεν ότι τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία δεν αφορούν την Ελλάδα, ωστόσο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση της ανταγωνιστικότητας, εντάσσοντας σε αυτή με νόημα και τη συγχώνευση εταιριών που βέβαια αναγκαστικά κατ' αυτόν, συνοδεύεται και με απολύσεις...

Ο ευρωβουλευτής, στη συνέχεια, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για όσα ετοιμάζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προσυπογράφουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της ναυπηγικής βιομηχανίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Σημείωσε ότι κατεύθυνση της ΕΕ είναι μέχρι και επιχορήγηση ναυπηγείων, προκειμένου να συρρικνώσουν τη δραστηριότητά τους. Αυτό γιατί τα ναυπηγεία των λεγόμενων τρίτων χωρών παράγουν φτηνό προϊόν για τους εφοπλιστές, γιατί ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Και σημείωσε ότι σε αυτό το επίπεδο, στον εργασιακό μεσαίωνα, θέλουν να φέρουν και τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, κάτι που σηματοδοτήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις αρχές του Νοέμβρη.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι αυτά μπορούν να ανατραπούν όταν οι εργαζόμενοι απαντήσουν με όρους κινήματος. «Αλλωστε, ο δοκιμασμένος δρόμος του αγώνα απέτρεψε και τις απολύσεις των συναδέλφων σας». Υπογράμμισε ότι αυτός ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να έχει προοπτική για ριζικές αλλαγές, σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο εξουσίας. Τους κάλεσε, ακόμα, ενόψει του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ να συμβάλλουν αποφασιστικά, καταθέτοντας τις ανησυχίες τους και τον προβληματισμό τους τόσο για τη ναυπηγική βιομηχανία όσο και γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ