Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρώματα» της Κούβας

Εργο του Choco
Εργο του Choco
Σημαντικά δείγματα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής της κουβανέζικης εικαστικής δημιουργίας, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης. «Social, intelectuar y chic - Europa» (Κοινωνικό, πνευματικό και κομψό - Ευρώπη), είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στην ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση, συναντώνται τρεις σημαντικές μορφές της κουβανέζικης πλαστικής τέχνης, ο Choco (Τσόκο), ο Diago (Ντιάγκο) και ο Mendive (Μεντίβε). Με ξύλο και μέταλλο πάνω στον καμβά ή στο χαρτί, τα έργα της έκθεσης ξεδιπλώνουν τις εκφραστικές δυνάμεις των τριών γνωστών δημιουργών. Τα έργα, που φέρουν την προσωπική σφραγίδα των παραπάνω καλλιτεχνών, αντικατοπτρίζουν τις αντιλήψεις τους γύρω από τη φιλοσοφία, τον κουβανέζικο τρόπο ζωής και τη μαγεία της, σχεδόν άγνωστης στο ευρύ κοινό, κουβανέζικης τέχνης. Μέσα από τη μείξη διαφορετικών τεχνικών και χρωμάτων, θεμάτων και ύφους, επιχειρείται να αποδοθεί η εικόνα του κουβανέζικου λαού και του πολιτισμού του.

Συγκεκριμένα, τα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Τσόκο αποτυπώνουν την εξαιρετική γνώση του καλλιτέχνη σχετικά με την τέχνη του χρωματισμού και της πίεσης. Ο Τσόκο, ζωγράφος, αλλά κυρίως χαράκτης, ανήκει σε μια γενιά που ανέπτυξε την τεχνική αρτιότητα στην εκτύπωση και ιδιαίτερα στην κολλαγραφία, μια τεχνική που οι ρίζες της φθάνουν στο μακρινό παρελθόν. Στα έργα του καταφέρνει να «υποτάξει» σκληρές επιφάνειες με ξηρές υφές, όπως ξύλα, χαρτιά, πλαστικά, λινάτσες και παλιά υφάσματα. Τα θέματά του είναι παρμένα από τα δάση και τη θάλασσα της πατρίδας του και χαρακτηρίζονται από τρυφερότητα και λυρισμό.

Οι δημιουργίες του Ντιάγκο φανερώνουν τη μεγάλη ελευθερία, με την οποία χειρίζεται όλα τα υλικά και τις τεχνικές. Το έργο του διακρίνεται για τον ανθρωπισμό, την κοινωνική χροιά του και το σεβασμό στην κληρονομιά των προγόνων. «Ξόρκι, επιφάνεια, μαγεία, συγχέονται στο έργο του και η κιμωλία, τα ξύλα από το δάσος, το μέταλλο, η λινάτσα, μεταμορφώνονται με τη σειρά τους σε μια ποιητική παρουσία που ζωντανεύει με ένα ρυθμό όμοιο μ' εκείνο που διέπει τη φύση».

Δημιουργία του Diago
Δημιουργία του Diago
Τέλος, ο Μεντίβε παρουσιάζει, μέσα από τα έργα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και τη σκιτσογραφία, ένα εμπλουτισμένο ποιητικό όραμα του κόσμου των δοξασιών. Οι ρίζες του καλλιτέχνη στην αφρικάνικη γη, το αφρικάνικο αίμα που κυλάει στις φλέβες του, αντισταθμίζονται από μια πολιτιστική και συναισθηματική λατινικότητα, πνευματική και ψυχική. Τα έργα του εκφράζουν με τρόπο λεπτό και ευαίσθητο, χωρίς επιθετικότητα, ένα κράμα ανθρωπισμού και «νεγροσύνης». Απεικονίζουν αξίες ανθρώπινες, διαρκείς, αξίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας του.

Σημειώνουμε ότι η έκθεση με τα έργα των τριών καλλιτεχνών παρουσιάστηκε το Σεπτέμβρη του 2003 στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τεχνών της Λατινικής Αμερικής, ενώ τον περασμένο χειμώνα φιλοξενήθηκε στο «Εργοστάσιο» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Μετά την Ελλάδα, θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Ισπανία, στην Ιταλία και την Ελβετία. Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ, μπορείτε να την επισκεφτείτε έως τις 9 Δεκεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. Κυριακή: 11 π.μ. - 3 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.


Δημιουργία του Mendive
Δημιουργία του Mendive

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ