Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Καθορίζουν αγωνιστικό πρόγραμμα

Το αγωνιστικό τους πρόγραμμα θα καθορίσουν σήμερα οι ναυτεργάτες, στη σύσκεψη - συγκέντρωση που οργανώνουν οι ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, θα γίνουν παραστάσεις στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν τον αγώνα των ναυτεργατών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η νέα αντιναυτεργατική επίθεση που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επίθεση αυτή σηματοδοτήθηκε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι πλοιοκτήτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τα πλοία τους φέρουν είτε κοινοτική είτε σημαία «ευκαιρίας», θα μπορούν να δρομολογούν κρουαζιερόπλοια άνω των 650 gt στον ελλαδικό χώρο, εφαρμόζοντας, όσον αφορά στην επάνδρωση των πλοίων, τη νομοθεσία της σημαίας που φέρει το πλοίο και όχι του κράτους υποδοχής, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι 5.000 θέσεις Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία, που εκτελούν τη γραμμή Πάτρα - Ιταλία - Ηγουμενίτσα, τινάζονται στον αέρα!

Στα πλαίσια της αντιναυτεργατικής πολιτικής, εντάσσεται και η πρόκληση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους άνεργους ναυτεργάτες λόγω Χριστουγέννων. Οπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, πρόκειται για απροκάλυπτη κοροϊδία, καθώς όχι μόνο τα ποσά που δίνονται είναι ψίχουλα, αλλά και οι προϋποθέσεις αφήνουν «εκτός» τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων. Ετσι, για φέτος, το ποσό αυτό έχει διαμορφωθεί για τους έγγαμους στα 280 ευρώ και στα 200 για τους άγαμους! Δικαιούχοι είναι μόνον όσοι είναι άνεργοι για ...ένα χρόνο! ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με χτεσινή τους επιστολή προς τον υπουργό, τα πολιτικά κόμματα και άλλους, καταγγέλλουν αυτόν τον εμπαιγμό, «όταν η ανεργία στον κλάδο καλπάζει» και απαιτούν, μεταξύ άλλων, η οικονομική ενίσχυση λόγω γιορτών να είναι το 80% του μισθού και να καταβάλλεται σε όλους τους ανέργους χωρίς περιορισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ