Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.- Ενας γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, ο Αλφόνσο Αρμπ, μέλος του Σοσιαλιστικού Χριστιανικού Κόμματος, τράβηξε πιστόλι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κογκρέσου του Εκουαδόρ που εξελίχθηκε σε συμπλοκή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι χρειαζόταν το όπλο για «αυτοάμυνα» έναντι ιθαγενών αγροτών, που διαδήλωναν έξω από το Κογκρέσο. Η συζήτηση, με αντικείμενο την αποτυχημένη απόπειρα παραπομπής του Προέδρου της χώρας, Λούσιο Γκουτιέρες, εξετράπη όταν ο αδελφός του, γερουσιαστής Χιλμάρ Γκουτιέρες, έσπρωξε και χαστούκισε γερουσιαστή της αντιπολίτευσης. Γερουσιαστές και των δύο πλευρών άρχισαν τότε να εκτοξεύουν ύβρεις και να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο.

ΛΑ ΠΑΣ.- Τεράστια προβλήματα σίτισης και υδροδότησης αντιμετωπίζει η νοτιοανατολική Βολιβία, εξαιτίας της πρωτοφανούς ξηρασίας που πλήττει την περιοχή. Υπηρεσίες του ΟΗΕ απευθύνουν έκκληση για παροχή οικονομικής βοήθειας, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων. Η έλλειψη βροχοπτώσεων είχε ως συνέπεια να καταστραφεί στην επαρχία Ελ Τσάκο το 93% της σοδειάς του καλαμποκιού, που αποτελεί κύριο διατροφικό αγαθό για τους κατοίκους.

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν πλοιάριο που μετέφερε οικονομικούς πρόσφυγες από τη Δομινικανή Δημοκρατία ναυάγησε, καθώς προσέγγιζε τις ακτές της Φλόριντα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, επιβιβάστηκαν στο πλοιάριο περίπου 38 άτομα. Το σκάφος τους, όμως, δεν άντεξε στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή και οι οποίες εμπόδισαν και ντόπιους ψαράδες στο να τους προσφέρουν βοήθεια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την Μάργκαρετ Σπέλινγκς επέλεξε ο Πρόεδρος Μπους, για να διαδεχτεί στο υπουργείο Παιδείας τον Ροντ Πέιτζ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή. Η Σπέλινγκς συνεργάζεται με τον Πρόεδρο Μπους από την εποχή που ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας (1995-2001). Διατέλεσε και σύμβουλός του για εσωτερικές υποθέσεις.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Ποινή εξαετούς φυλάκισης επέβαλε ισπανικό δικαστήριο σε 16χρονο για συμμετοχή στην επίθεση της 11ης Μάρτη στη Μαδρίτη. Ο ανήλικος κατηγορούμενος ομολόγησε ότι μετέφερε εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και είναι ο πρώτος από τους περίπου 18 ύποπτους, οι οποίοι κρατούνται από τις ισπανικές αρχές και προσάγονται σταδιακά σε δίκες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το πειραματικό μη επανδρωμένο υπερηχητικό αεροσκάφος Χ-43Α κατάφερε να πετάξει με ταχύτητα που πλησίασε τα 11.000 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 10), ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Nasa. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες που το αεροσκάφος σπάει το ρεκόρ ταχύτητας. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν της τάξης των Mach 7.

ΜΟΣΧΑ.- Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες πως η Ρωσία αναπτύσσει ένα «νέο είδος»πυρηνικών όπλων, που «δε διαθέτει καμία άλλη χώρα» του κλαμπ των χωρών που διαθέτουν τέτοιο οπλοστάσιο. Ο Πούτιν δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Η Δημοκρατική Λίγκα Κοσσυφοπεδίου του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα θα σχηματίσει «κυβέρνηση» στο προτεκτοράτο με τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου του Ράμους Χαραντινάι, που στις «εκλογές» του Οκτώβρη είχε έρθει τρίτη με 8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ