Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προϋπολογισμός συντάξεων πείνας

Συντάξεις πείνας και για το 2005 προδιαγράφει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, καθώς το ύψος των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζει να απέχει δραματικά από τις ανάγκες τους, και να συντηρεί το ελλειμματικό καθεστώς που τους έχει επιβληθεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι κρατικές επιχορηγήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, που προβλέπονται στο νέο προϋπολογισμό συνεχίζουν στη γραμμή της υποχρηματοδότησης, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικό οργανισμός της χώρας το ΙΚΑ, (5,5 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι) θα λάβει επιχορήγηση μόλις 1.600 εκατομμύρια ευρώ (1.450 εκ. ευρώ το 2004), ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 0,9% του ΑΕΠ. Δεν αποδίδεται δηλαδή ούτε το 1% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτό το ύψος χρηματοδότησης, η μέση γενική σύνταξη του ΙΚΑ το 2004 ήταν μόλις 479 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2005 και εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, το ίδρυμα θα παρουσιάσει έλλειμμα 117,8 εκατομμυρίων ευρώ. Που σημαίνει ότι οι χαμηλές συντάξεις και ο οικονομικός στραγγαλισμός του Ταμείου είναι δεδομένα.

Ιδια κατάσταση διαμορφώνεται και για τους συνταξιούχους ναυτικούς. Η επιχορήγηση προς το ΝΑΤ διαμορφώνεται στα 750 εκατομμύρια ευρώ, όταν το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου των ναυτικών για φέτος εκτιμάται στα 765 εκατομμύρια ευρώ!

Με το βοήθημα των 200 και κάτι ευρώ καταδικάζεται να ζήσει τον επόμενο χρόνο και η πλειοψηφία των αγροτών. Η επιχορήγηση του ΟΓΑ το 2005 θα ανέλθει στα 3.090 εκατομμύρια ευρώ, από 2.160 εκατ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει βελτίωση της θέσης των αγροτών, ούτε των συντάξεών τους. Η αύξηση δίνεται μόνο και μόνο, για να εξυπηρετήσει τα χρέη του Οργανισμού προς τα νοσοκομεία και τις φαρμακευτικές εταιρίες, που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιχορήγηση του ΤΕΒΕ παραμένει στα ίδια με πέρυσι επίπεδα των 52 εκατ. ευρώ, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ταμείο και τις εξευτελιστικές συντάξεις των επαγγελματοβιοτεχνών. Στο ΤΣΑ και στο ΤΑΕ θα αποδοθούν 40 και 16 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΕΚΑΣ, θα ανέλθει στα 644 εκατ. ευρώ.


Γ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ