Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΣΑΑ)
Προσήλωση στους στόχους της Λισαβόνας

Κυβέρνηση και βιομήχανοι, συμφώνησαν στην «αποφασιστικότερη» εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου

Την προσήλωση της κυβέρνησης στους στόχους της Λισαβόνας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου και στη βελτίωση της θέσης του στο διεθνή ανταγωνισμό επανέλαβε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Από τη μεριά του ΣΕΒ ο πρόεδρος των βιομηχάνων Οδ. Κυριακόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση όχι μόνο να μη χαλαρώσει την αντιλαϊκή της πολιτική, αντίθετα αξίωσε ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα και αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων.

Ειδικότερα, ενόψει του συμβουλίου υπουργών Ανταγωνιστικότητας που θα συνέλθει στα τέλη της βδομάδας και μπροστά στην ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, ο Δ. Σιούφας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη «σκληρή» πραγματικότητα, όπως είπε, που είναι ότι η χώρα «στην πορεία για την επίτευξη των δεικτών που θέτει η στρατηγική της Λισαβόνας καταλαμβάνει σε όλες τις περιπτώσεις την τελευταία ή την προτελευταία θέση. Οι εκθέσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών αποκαλύπτουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας διολισθαίνει συνεχώς». Για την αναστροφή «των αρνητικών τάσεων» η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στο μεγάλο κεφάλαιο. «Με το νέο φορολογικό νόμο και τον αναπτυξιακό νόμο αλλάζουμε το κλίμα», είπε ο Δ. Σιούφας και προϊδέασε τους επιχειρηματίες για το περιεχόμενο του αναπτυξιακού νόμου που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, το οποίο θα είναι προσανατολισμένο στη μεγαλύτερη πριμοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος αξίωσε πιο επιθετική πολιτική για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της ζήτησης, με προσοχή, όπως είπε στον πληθωρισμό -δηλαδή χωρίς παρεκκλίσεις στην εισοδηματική πολιτική - και προειδοποίησε ενόψει της αναθεώρησης ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στους στόχους θα ισοδυναμεί με αποφυγή δύσκολων θεμάτων. Ο ίδιος ζήτησε ενίσχυση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας με τρόπο ώστε να ελέγχεται η υιοθέτηση και υλοποίηση από την κυβέρνηση των όσων εισηγείται το Συμβούλιο.

Τη... βεβαιότητα ότι οι στόχοι της Λισαβόνας είναι επιτεύξιμοι παρά το γεγονός ότι οι δείκτες είναι «μελαγχολικοί» εξέφρασε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος εκ μέρους της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Ο ίδιος μεταξύ άλλων στο γνωστό μοτίβο της ανέξοδης κριτικής της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας έκανε λόγο για «αντιφατικές» συνέπειες που προκύπτουν από τους στόχους, φέρνοντας σαν παράδειγμα την υποβάθμιση της εργασίας στο όνομα της διεύρυνσης της απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ