Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Αυξάνεται σταθερά...

Στα 202,5 δισ. ευρώ - 69 τρισ. δρχ. - ανήλθε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία) στις 30/9/2004

Στα 202,5 δισ. ευρώ (σχεδόν 69 τρισ. δρχ.) ανήλθε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία), στις 30/9/2004, παρουσιάζοντας έτσι μια αύξηση της τάξης των 2,23 δισ. ευρώ, σε σχέση με την καταγραφή του χρέους στις 30/6/2004. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης κινείται σε επίπεδα άνω του 123% του ΑΕΠ. Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν κατά καιρούς διακηρύξει την πολιτική βούληση μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, στην πράξη είναι οι ίδιες που υπονομεύουν τις προοπτικές μείωσής του.

Στην κατεύθυνση αυτή - που συμβάλλουν στη διόγκωση του δημόσιου χρέους - κινούνται:

  • Οι πολιτικές μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και του μεγάλου πλούτου (στερούν τον κρατικό προϋπολογισμό από τα αναγκαία έσοδα)
  • Οι υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες (περίπου 5% του ΑΕΠ ετησίως)

Στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους συνέβαλε, επίσης, η πολυδάπανη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η εκτέλεση του προγράμματος δημόσιων υποδομών, οι οποίες στη συνέχεια παραδίδονται σε ιδιώτες...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τελευταίο τρίμηνο (από τις 30 του Ιούνη μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη 2004), οι εγγυήσεις δανείων από το ελληνικό δημόσιο (πολλές από τις οποίες και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις) αυξήθηκαν κατά 723 εκατ. ευρώ και από 13 δισ. ευρώ έφτασαν στα 13,72 δισ. ευρώ.

Η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χρέους δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και, κυρίως, στις τράπεζες και στα λεγόμενα θεσμικά ταμεία, να τοποθετούν σημαντικά κεφάλαια (υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο που δεν μπορεί να τοποθετηθεί παραγωγικά) με επωφελείς, ευνοϊκούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφορές κεφαλαίων από τράπεζες που συμμετείχαν στη δημοπρασία αγοράς τίτλων (έντοκα γραμμάτια και ομόλογα) του ελληνικού δημοσίου το τρίμηνο Ιούλη-Αυγούστου-Σεπτέμβρη 2004 ανήλθαν σε 6,8 - 9,85 - 8,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ξεπέρασαν, δηλαδή, σωρευτικά, τα 25 δισ. ευρώ συνολικά. Από το προσφερόμενο αυτό ποσό το ελληνικό δημόσιο και τους τρεις μήνες απορρόφησε ποσό λίγο μεγαλύτερο των 5 δισ. ευρώ, προσφέροντας επιτόκια που κυμάνθηκαν μεταξύ 2,97% και 3,37%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ