Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αγωνιστική απάντηση στις 10 Δεκέμβρη

Μαζική ανταπόκριση φαίνεται πως βρίσκει το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΑΕΙ, που συγκροτήθηκε μετά από αποφάσεις τριάντα πέντε φοιτητικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα και όρισε ως πρώτο μεγάλο σταθμό της δράσης του, το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, μ' ένα αγωνιστικό πλαίσιο πάλης που πατάει στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών για «μόρφωση, δουλιά, ζωή».

Ηδη έχει πραγματοποιηθεί ένας πρώτος κύκλος γενικών συνελεύσεων συνεδριάσεων Διοικητικών Συμβουλίων στους φοιτητικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα και υπάρχουν είκοσι εφτά αποφάσεις συλλόγων που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Η δυναμική που έχει το κάλεσμα του Συντονιστικού φαίνεται και από το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές προέρχονται και από συλλόγους που δε συμμετείχαν στην πρώτη συνεδρίαση συγκρότησης του Συντονιστικού.

Πανελλαδικό Συντονιστικό και στα ΤΕΙ

Παράλληλα, αντίστοιχη κίνηση έγινε και στα ΤΕΙ, όπου μετά το Παναθηναϊκό, συγκροτήθηκε και Πανελλαδικό Συντονιστικό που απευθύνει επίσης ένα αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστές και τους συλλόγους τους, στη βάση διεκδίκησης του αιτήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση, χωρίς κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων και σχολών, με αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων. Ετσι, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 10ης Δεκέμβρη συμμετέχουν και οι σπουδαστές.

Στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ περιγράφονται προβλήματα των ιδρυμάτων και των σπουδαστών, που έχουν να κάνουν με την ιδιωτικοποίηση και την κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών τους κι απορρέουν από την πολιτική που εφάρμοζαν για χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει απαράλλακτα η κυβέρνηση της ΝΔ. «Μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής», χαρακτηρίζει το Συντονιστικό τις Διοικήσεις των ΤΕΙ, επισημαίνει ότι «η κατάσταση στο σπουδαστικό κίνημα βρίσκεται σε οριακό σημείο» και ότι «χρειαζόμαστε σπουδαστικό κίνημα μαζικό - διεκδικητικό».

Καλεί, λοιπόν, σε συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε εξάμηνο και Τμήμα, σε συντονισμό της δράσης συλλόγων, επιτροπών εξαμήνων, σπουδαστών και κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη την επόμενη βδομάδα, συμβολικές καταλήψεις στις Διοικήσεις των σχολών στις 8 Δεκέμβρη, κινητοποιήσεις σε κάθε ίδρυμα που ψηφίζονται προϋπολογισμοί πείνας, συσκέψεις με φορείς του συνδικαλιστικού, λαϊκού κινήματος.

Στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ συμμετέχουν οι σύλλογοι: ΣΓΤΚΣ Αθήνας, ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΕΥΠ Ιωαννίνων, Εφάρ. Πληροφορικής Λευκάδας, ΣΤΕΓ Φλώρινας και Οικότροφων Εστίας Χαλκίδας. Επίσης, συμμετέχουν εφτά επιτροπές εξαμήνων από σχολές της Αθήνας, τέσσερις επιτροπές εξαμήνων από σχολές του Πειραιά, τρεις από τη Θεσσαλονίκη και από μια επιτροπή εξαμήνου από τμήματα των Ιωαννίνων, της Λάρισας, της Καλαμάτας, καθώς και 47 συνδικαλιστές σπουδαστές (μέλη Διοικητικών Συμβουλίων) από όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ