Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΗ
Διπλασίασε τα τέλη μέσα σε έξι χρόνια!

Νέα αύξηση 10% επιβάλλει για το 2005

Αυξήσεις φωτιά στα δημοτικά τέλη επέβαλε ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης και η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ που τον στηρίζει, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αποφάσισε αύξηση κατά 10% που στην ουσία είναι τέσσερις φορές πάνω από τις αυξήσεις που θα πάρουν οι εργαζόμενοι. Πέρυσι η ίδια δημοτική αρχή είχε επιβάλει αύξηση 15% και το 2002 η αύξηση ήταν 10%. Την τελευταία εξαετία, μάλιστα, συνολικά τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Ρέντη έχουν αυξηθεί κατά 100%.

Σε αυτή την απόφαση, αντιτάχτηκε η αγωνιστική Δημοτική Κίνηση «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση» (ΠΑΣ) και πρότεινε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για την κατοικία και να αυξηθούν για τη βιομηχανία, χωρίς να επιβαρύνει τους κατοίκους που ήδη ζουν σε μια επιβαρυμένη από τις κατοικίες περιοχή.

«Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία, βιώνουν τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης: Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, ανεργία, κατάργηση του 8ωρου και της μόνιμης εργασίας, εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο και δυσκολεύουν περισσότερο τις οικογένειες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής. Δυστυχώς, όμως, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αντί να αντισταθεί σε αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στη φτώχεια, αυξάνει τα δημοτικά τέλη και μειώνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των κατοίκων της πόλης μας. Η δημοτική αρχή είναι "διαχειριστής" αυτής της πολιτικής. Δεν αμφισβητεί, δε διεκδικεί να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, δεν αντιστέκεται στην πτώση του βιοτικού επιπέδου, αυξάνει κι άλλο τα δημοτικά τέλη».

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ρέντη ψηφίστηκε και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο, όπως καταγγέλλει η Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία, δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης. Στο πρόγραμμα αυτό, ο δήμαρχος με πρόσχημα την «αξιοποίηση» του Ελαιώνα προσφέρει στέγη σε πολυεθνικές εταιρίες, δημιουργώντας τους τις υποδομές με χρήματα του ρεντιώτικου λαού, με αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη και την ποιότητα ζωής(ρύπανση, κυκλοφοριακό, πρόβλημα στάθμευσης). Ιδιαίτερα, μάλιστα, θίγονται οι συνοικισμοί που γειτονεύουν με τον Ελαιώνα.

Οι δημότες πληρώνουν

Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε πως τη στιγμή που η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ αυξάνουν τα δημοτικά τέλη και εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια να διεκδικήσει τα οφειλόμενα στο Δήμο Ρέντη από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση μεταφέρει αρμοδιότητές της στους Δήμους, χωρίς να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια γι' αυτές. Ετσι, οι παιδικοί σταθμοί που πέρασαν στην αρμοδιότητα του Δήμου, αναγκάζουν τους δημότες να πληρώνουν τροφεία, τα οποία σήμερα καλύπτουν το ένα τρίτο των εξόδων των σταθμών και προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός θα πάψει να επιδοτεί τη λειτουργία τους. Αντί, όμως, η δημοτική αρχή να διεκδικήσει όρους για την ποιοτική λειτουργία των σταθμών, μειώνει το παιδαγωγικό προσωπικό τους στο μισό από το απαιτούμενο, χωρίς να υπολογίσει τους κινδύνους που προκαλεί αυτή η «οικονομία».

Η Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία ήδη άνοιξε μέτωπο απέναντι στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και καλεί τους δημότες να συγκροτήσουν Επιτροπή Κατοίκων για να μην περάσει η πολιτική των αυξήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων στο Δήμο. Παράλληλα, τους καλεί να αγωνιστούν μαζί της για την κατάργηση των δημοτικών τελών και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για μια πολιτική ανάπτυξης που θα 'χει στο κέντρο της τον άνθρωπο και όχι τα συμφέροντα και το κέρδος της. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των υποστηρικτών της σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ