Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βρυκόλακες» και θεατρικό «Τρένο»

Αυτό που προφητικά έγραψε ο Ιψεν το 1881 ισχύει και σήμερα. Βρικόλακες - ιδέες υπάρχουν και σήμερα και καταδυναστεύουν τον άνθρωπο, τον εμποδίζουν να ζήσει σ' έναν κόσμο αλήθειας και ελευθερίας. Το ιψενικό αριστούργημα «Βρυκόλακες» ανεβαίνει, στην Κεντρική Σκηνή του «Απλού Θεάτρου» (10/12), σε μετάφραση Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρης Καταλειφός, Γιάννης Καρατζογιάννης, Αγγελική Παπαθεμελή, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Το έργο γράφτηκε το 1881, προκαλώντας τέτοια αντίδραση που όλα τα γνωστά θέατρα της Σκανδιναβίας αρνήθηκαν την παρουσίασή του. Ετσι η πρώτη παράσταση έγινε στο Σικάγο το 1882. Ποτέ έργο δεν ξεσήκωσε τέτοια θύελλα. Πάνω από 500 άρθρα γράφτηκαν εναντίον του. Οι πωλήσεις όλων των έργων του Ιψεν έπεσαν κατακόρυφα. Υπήρξαν όμως και υποστηρικτές του που θεωρούσαν τυφλούς όσους δεν έβλεπαν ότι ήταν «ένα μέγιστο πνευματικό επίτευγμα», που δικαίωσε τελικά τον συγγραφέα. Εργο αριστοτεχνικής δραματικής οικονομίας, μέσα από μια πυκνή καταιγιστική και αποκαλυπτική αλληλουχία γεγονότων, πράξεων και συμπεριφορών, ξετυλίγει και ζωντανεύει μια ιστορία είκοσι πέντε χρόνων που οι πτυχές της παρέμεναν κρυφές ακόμη και στους ίδιους τους ήρωες.

  • Το έργο «Σπάσε τη σιωπή» του πρωτοεμφανιζόμενου στην Ελλάδα, βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα, σκηνοθέτη και σεναριογράφου ρωσικής καταγωγής Στέφεν Πολιακόφ επέλεξε η Τατιάνα Λύγαρη για να επιστρέψει, μετά από πέντε χρόνια απουσίας, στη σκηνή.

Το έργο ανεβαίνει στις 10 του Δεκέμβρη, στο θέατρο «Το τρένο στο Ρουφ», σε μετάφραση Μαρλένας Γεωργιάδου, σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, σκηνικά - κοστούμια Ντόρας Λελούδα, μουσική Μηνά Αλεξιάδη, φωτισμούς Γιάννη Δρακουλαράκου. Παίζουν: Τατιάνα Λύγαρη, Αρτο Απαρτιάν, Κώστας Φλωκατούλας, Θωμαΐδα Ανδρούτσου, Σπύρος Περδίου, Θανάσης Βλαβιανός, Φοίβος Ριμένα.

Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό έργο, που στηρίζεται στην αληθινή ιστορία της οικογένειας του συγγραφέα και διαδραματίζεται τα πρώτα χρόνια της μετα-επαναστατικής Ρωσίας (1920-1924), μέσα σ' ένα αυτοκρατορικό βαγόνι - κινητό σπίτι ενός Ρώσου αριστοκράτη, του οποίου η δουλιά ως Επιθεωρητή Τηλεφώνων των Βορείων Σιδηροδρόμων είναι απλώς η βιτρίνα για την κάλυψη ενός έργου ζωής: την εφεύρεση του ομιλούντος κινηματογράφου.

Παράλληλα στο «Μουσικό Βαγόνι Orient Express» της αμαξοστοιχίας - θεάτρου «Το Τρένο στο Ρουφ» παρουσιάζεται για 2η συνεχή χρονιά η επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση «Υπ' ατμόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ