Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατευθυνόμενη εκλογολογία

Το φούσκωμα της εκλογολογίας και της προεδρολογίας ευνοεί η κυβέρνηση, καθώς ο σχετικός κουρνιαχτός την εξυπηρετεί στην επιβολή αντιλαϊκών επιλογών (Ασφαλιστικό) και συσκοτίζει τα μεγάλα προβλήματα (λιτότητα, ακρίβεια, ανεργία).

Το Μέγαρο Μαξίμου φροντίζει, μέσω διαρροών και φημών, να αναζωπυρώνει την εκλογολογία, αφήνοντας να αιωρούνται όλα τα σενάρια που δίνουν τροφή σε βολικό αποπροσανατολισμό.

Οι χτεσινοί συνομιλητές του πρωθυπουργού (Νικ. Κακλαμάνης και Στ. Δήμας) μετέφεραν «προς τα έξω» την επιδίωξή του να μη γίνουν πρόωρες εκλογές. «Στόχος μου είναι να μην πάω σε πρόωρες εκλογές», φέρεται να είπε ο Κ. Καραμανλής στον υπουργό Υγείας, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε πώς να προγραμματίσει τη δράση στο υπουργείο του για το επόμενο διάστημα.

Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ δεν αναμένεται ο Κ. Καραμανλής να θέσει τέλος στην εκλογολογία. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς στον απολογισμό τού μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου και θα καλέσει τα στελέχη να δουλέψουν, με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Χτες, μιλώντας σε γεύμα με τους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ως ευαίσθητος δέκτης των προβλημάτων της βάσης του κόμματος, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα της βάσης», ζητώντας ταυτόχρονα από τα κομματικά στελέχη να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Η κυβέρνηση, τόνισε, έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά της, το οποίο «πρέπει να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί πρόωρο το ζήτημα της κατάθεσης συγκεκριμένης υποψηφιότητας για την προεδρία της Δημοκρατίας. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει στις αρχές του Γενάρη. Στο μεταξύ, οργιάζει η σχετική ονοματολογία, που ελάχιστη σχέση έχει με τους πολιτικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή, για να εδραιώσει την πολιτική ηγεμονία του και να κατοχυρώσει τη θέση του στο «μεσαίο χώρο».

Ακόμα, την επόμενη βδομάδα ή το αργότερο τη μεθεπόμενη, η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ, γεγονός που θεωρείται καθοριστικό για τις σχέσεις της με τα διαπλεκόμενα.

Δεν αποκλείει τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου

Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «έτοιμο ακόμα και για εκλογές», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ βουλευτές του κόμματος του ζητούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένη θέση και συναίνεση για την εκλογή του, συνεχίζοντας να συντηρούν τα σενάρια της προεδρολογίας.

«Οι εκλογές δε συμφέρουν τη χώρα. Ο Κώστας Καραμανλής να εκπληρώσει το χρέος του και ας ακολουθήσουν το δρόμο που δείξαμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ με την εκλογή του Κώστη Στεφανόπουλου», δήλωσε ο Μ. Παπαϊωάννου, ενώ ο Θ. Τσούρας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση, γιατί, όπως είπε: «Μέχρι τώρα η προεδρολογία γίνεται με διαρροές».

Από την πλευρά του, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και σημείωσε ότι «τη βασική ευθύνη έχει ο Κώστας Καραμανλής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρ. Παπουτσής που δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία και πρόσθεσε: «Θα δούμε τι έχει στο μυαλό του ο κ. Καραμανλής όταν λέει ότι επιδιώκει τη συναίνεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ