Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανανθρώπινο «Γενικό Ασμα»

Ενας διαχρονικός, πανανθρώπινος και παγκόσμιος, αν και Λατινοαμερικανός ποιητής, ο Πάμπλο Νερούδα, είναι και πάλι, χριστουγεννιάτικα, στο εκδοτικό επίκεντρο. Οποιος δεν είχε προλάβει τις πρώτες εκδόσεις του δίτομου, αριστουργηματικού, επικών διαστάσεων, ποιητικού έργου του - ύμνου για όλη τη λατινοαμερικάνικη γη και τους τυραννισμένους λαούς της - του «Γενικού Ασματος» («Κάντο Χενεράλ», στο πρωτότυπο), μεταφρασμένο υπέροχα από την Δανάη Στρατηγοπούλου, μπορούν να το αποκτήσουν τώρα. Χτες παρουσιάστηκε νέα έκδοση, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, έκδοση του έργου από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω» (του Γιώργου Δαρδανού, του οποίου οι εκδόσεις «Γκούντεμπεργκ» κυκλοφόρησαν την πρώτη έκδοση).

Για το μέγιστο έργο του Νερούδα και τη μετάφραση της Δανάης Στρατηγοπούλου μίλησαν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος (κριτικός θεάτρου, μεταφραστής, ποιητής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Γιώργος Κεντρωτής (καθηγητής της Θεωρίας της Μετάφρασης) και Γιάννης Ε. Διακογιάννης (δημοσιογράφος). Η παρουσίαση πλαισιώθηκε με απαγγελία ποιημάτων του Νερούδα από τον Πέτρο Πανδή και τη Λήδα Χαλκιαδάκη (κόρη της μεταφράστριας).

«Με βαθιά συγκίνηση χαιρετίζω τη νέα έκδοση του "Γενικού Ασματος" του μεγάλου φίλου μου Πάμπλο Νερούδα. Επειδή είχα την καλή, την προνομιακή τύχη να ζήσω κοντά στον Νερούδα - ή Θεόκριτο όπως ήθελε να τον φωνάζω, αφού το "Κάντο Χενεράλ" έχει αναγνωριστεί ως το έπος της Αμερικής - εύχομαι και τούτη η έκδοση να έχει την ίδια και καλύτερη τύχη με τις προηγούμενες», γράφει μεταξύ άλλων στον πρόλογο της έκδοσης η Δανάη. Και υπογραμμίζει ότι ο Νερούδα «με την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό έκανε πραγματικότητα - με το βίο και το έργο του - την περιβόητη "παγκοσμιοποίηση" σ' ένα επίπεδο ιερά πανανθρώπινο. Είναι ο μόνος πνευματικός ηγέτης που κέρδισε το Βραβείο Λένιν και το Βραβείο Νόμπελ (...). Αυτό είναι παγκοσμιοποίηση ανθρωπιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ