Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διαβεβαιώσεις» Σαρόν με αιματηρή εισβολή

Σε μνημόνιο κυβερνητικής συνεργασίας φέρονται να κατέληξαν το κυβερνών κόμμα Λικούντ και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα

Τραυματισμένος Παλαιστίνιος μετά από άλλη μια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς

Associated Press

Τραυματισμένος Παλαιστίνιος μετά από άλλη μια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς
ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ούτε λίγες ώρες δεν πέρασαν από τις λεκτικές διαβεβαιώσεις του Αριέλ Σαρόν ότι είναι αποφασισμένος «να αδράξει την ιστορική ευκαιρία μιας οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους» και ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά από αρκετές ώρες ανταλλαγής πυρών, ο απολογισμός κατέγραφε 6 Παλαιστινίους νεκρούς και περισσότερους από 24 τραυματίες, εκ των οποίων τα 5 μικρά παιδιά.

Η εισβολή άρχισε τα ξημερώματα με τεθωρακισμένα, μονάδες πεζικού και εκσκαφείς. Κατά τη διάρκειά της κατεδαφίστηκαν αρκετά σπίτια, ενώ εγκατέλειψαν τις εστίες τους περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «προσπάθησε να σταματήσει τις επιθέσεις με όλμους που έπληξαν τους γειτονικούς εποικισμούς τις τελευταίες ημέρες και τραυμάτισαν 17 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους 11 στρατιώτες».

Με το ίδιο δικαιολογητικό, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με πύραυλο κτίριο στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Παλαιστίνιοι. Στην ίδια περιοχή, στα σύνορα Γάζας και Αιγύπτου, κατέρρευσε, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες μια υπόγεια σήραγγα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε αυτήν τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι. Ασθενοφόρα και σωστικές μονάδες έχουν σπεύσει στην περιοχή, αλλά δεν είχε γίνει, μέχρι χτες βράδυ, γνωστό αν υπάρχουν επιζώντες.

«Οχι» του Αμπάς

«Καταστροφικές» χαρακτήρισε τις προτάσεις που διατύπωσε ο Αριέλ Σαρόν, την Πέμπτη το βράδυ, σε ομιλία του σε ακαδημαϊκό πολιτικό συνέδριο, ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο ηγέτης της ΟΑΠ και επικρατέστερος υποψήφιος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε ότι η επιμονή του Σαρόν «να προσαρτήσει εποικισμούς της Δυτικής Οχθης και να διατηρήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Ιερουσαλήμ ως βάση για μια τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους είναι καταστροφική και μπορεί να τινάξει στον αέρα την οποιαδήποτε προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου».

Ο Αμπάς δε σχολίασε καθόλου την προτροπή Σαρόν να αδράξουν οι Παλαιστίνιοι «την ιστορική ευκαιρία της ειρήνης και να αποκηρύξουν την τρομοκρατία». Επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να συζητήσουν «για την εφαρμογή του οδικού χάρτη, αλλά χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους», ενώ κάλεσε την Ουάσιγκτον να αποσύρει την υποστήριξή της από τα σχέδια Σαρόν για προσάρτηση μέρους της Δυτικής Οχθης διά της διατήρησης των εκεί εποικισμών.

Κυβερνητική «ανανέωση»

Ετοιμες να υπογράψουν ένα μνημόνιο κυβερνητικής συνεργασίας φέρονται να είναι, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι ηγεσίες του κυβερνώντος Λικούντ και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από ένα 6ήμερο εντατικότατων διαπραγματεύσεων και δεν αποκλείεται η τελική επίσημη υπογραφή να τεθεί εντός των επομένων ωρών. Η είσοδος του Εργατικού Κόμματος στην κυβέρνηση Σαρόν του εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του για «απεγκλωβισμό από τη Λωρίδα της Γάζας» ενώ, παραλλήλως, αφήνει την ισραηλινή πολιτική σκηνή χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ