Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ανησυχίες» Ανδριανόπουλου για το Ασφαλιστικό

Το άρθρο του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Α. Ανδριανόπουλου (Α.Α.), στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» τιτλοφορείται «η βόμβα της κοινωνικής ασφάλισης». Και πράγματι είναι «βόμβα», αλλά ...«στην Κοινωνική Ασφάλιση». Ανασύροντας τα γνωστά επιχειρήματα της Κομισιόν, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνει εν είδει αξιώματος ότι η «χώρα αντιμετωπίζει ένα βεβαιωμένο πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού». Τώρα, γιατί η επιμήκυνση του προσδόκιμου ορίου ζωής είναι «πρόβλημα» και μάλιστα «βεβαιωμένο» - από ποιους άραγε; - είναι κάτι το οποίο υπάρχει μόνο στα κεφάλια των νεοφιλελεύθερων. Γιατί εμείς θεωρούμε - και κάθε λογικός άνθρωπος - ότι η επιμήκυνση του ορίου ζωής αποτελεί πρόοδο. Για τους νεοφιλελεύθερους, όμως, είναι πρόβλημα.

Και είναι τέτοιο, γιατί, αφού «οι νέοι γίνονται ποσοστιαία λιγότεροι από τους ηλικιωμένους» ως εκ τούτου «όλο και λιγότεροι θα εισέρχονται ως εργαζόμενοι στην παραγωγική διαδικασία, για να χρηματοδοτήσουν τις απολαβές (συντάξεις, περίθαλψη) των όλο και περισσοτέρων που θα εξέρχονται από αυτήν».

Πρόκειται για εξωφρενικούς ισχυρισμούς, χωρίς την παραμικρή δόση αλήθειας. Το πραγματικό και «βεβαιωμένο πρόβλημα» δεν είναι η έλλειψη νέων που εισέρχονται στην εργασία, αλλά το «περίσσευμα» εργατικής δύναμης και ο αποκλεισμός εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, ικανών προς εργασία και νέων και μεγαλύτερων.

Το βεβαιωμένο πρόβλημα είναι ότι σήμερα το κοινωνικό σύστημα (ο καπιταλισμός), του οποίου ένθερμος θιασώτης είναι ο Α.Α., δεν μπορεί να εξασφαλίσει δουλιά σε 520.000 ανέργους. Που σημαίνει ότι τα Ταμεία στερούνται τεράστιους πόρους για σύνταξη και περίθαλψη.

Το βεβαιωμένο, και όχι το υποθετικό πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι ακόμα και απ' αυτούς τους εργαζόμενους, ένας στους πέντε δουλεύουν ανασφάλιστοι και τις εισφορές τις σφετερίζονται και τις εκμεταλλεύονται οι εργοδότες. Βεβαιωμένες είναι, επίσης, η υποαπασχόληση, οι ελαστικές μορφές εργασίας, που εκτός από το πενιχρό εισόδημα που δίνεται στους εργαζόμενους, πενιχρές - εξ αυτού - είναι και οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Βεβαιωμένα είναι ακόμα τα 3,4 δισ. ευρώ που οι εργοδότες χρωστάνε αυτή τη στιγμή στο ΙΚΑ, αλλά που η κυβέρνηση της ΝΔ, με το τελευταίο νομοσχέδιο, έσπευσε να τα «ρυθμίσει» και να τους χαρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Βεβαιωμένη είναι η κλοπή των αποθεματικών των Ταμείων για πέντε δεκαετίες. Βεβαιωμένη είναι η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να φορτώνουν τα βάρη της Κοινωνικής Ασφάλισης στους εργαζόμενους και να απαλλάσσουν το μεγάλο κεφάλαιο. Βεβαιωμένο είναι και το γεγονός των εξευτελιστικών συντάξεων και οι δαπάνες Υγείας που βαρύνουν τα εργατικά νοικοκυριά, πέραν των εισφορών τους και της σκληρής φορολογίας.

Βεβαιωμένο και επιβεβαιωμένο είναι, τέλος, το γεγονός ότι αυτό το κοινωνικό σύστημα, που ιδεολογικός του εκπρόσωπος εμφανίζεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορεί, ούτε έχει σκοπό να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων, μεταξύ αυτών και της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Γ.Ζαχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανεργατικός ξεσηκωμός (2009-11-18 00:00:00.0)
Στους δρόμους θα κριθεί το Ασφαλιστικό (2008-03-05 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη η νέα επίθεση (2006-08-27 00:00:00.0)
Οι «ευνοημένοι» της Κοινωνικής Ασφάλισης (2006-06-24 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ από τους εργοδότες (2006-05-19 00:00:00.0)
Ασφαλιστικό - Αποκαλυπτήρια (2) (2004-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ