Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΓΚΟΥΣΙΚΑΛΠΑ.-- Οι αρχές της Ονδούρας ανακοίνωσαν ότι «αναγνώρισαν» τον επικεφαλής της συμμορίας ενόπλων νεαρών -καλούμενων και μάρας - που προέβη στην εκτέλεση 28 ανθρώπων την περασμένη Πέμπτη. Δεν αποκάλυψαν, πάντως, την ταυτότητά του. 9 άνδρες φερόμενοι ως μέλη της συμμορίας είχαν συλληφθεί έως χτες, σύμφωνα τις αρχές.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τα πρωτόγονα μέσα θέρμανσης ευθύνονται, όπως φαίνεται, για το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων στις περιοχές Τσιουάουα και Σουκατέκας στο Βόρειο Μεξικό. Τα περισσότερα θύματα δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το κύμα δριμύτατου ψύχους που πλήττει την περιοχή.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Συνελήφθη χτες στο Μεντεγίν, στη βορειοανατολική Κολομβία, ο Νταγομπέρτο Φλόρες, φερόμενος ως ένας από τους πλέον καταζητούμενους βαρόνους κοκαΐνης, επικεφαλής του καρτέλ Νόρτε ντελ Βάλιε. Ο Φλόρες κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και αναμένεται, εντός ημερών, να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπως «έχει γίνει και με άλλους βαρόνους κοκαΐνης» τους τελευταίους μήνες.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Συνομιλίες με την κυβέρνηση του Παναμά για τη διαμετακομιδή πετρελαίου από την Καραϊβική στην περιοχή του Ειρηνικού θα ξεκινήσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε χτες ο Αλί Ροδρίγες, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσάβες.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου η νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας, του συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων υπό το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα. Ο πρόεδρός του, και νυν πρωθυπουργός, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσάνου έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος, «προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις», την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ, τη μείωση του κρατικού ελέγχου στην οικονομία και την αντιμετώπιση της φτώχειας.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ντόιτσε Μπανκ αμφισβήτησε χτες το κατά πόσον η «Yukos» έχει δικαίωμα να ζητά την «προστασία» των αμερικανικών δικαστικών αρχών έναντι της «δημοπρασίας» της βασικής θυγατρικής της, που έχει ήδη βρεθεί στην κατοχή του ρωσικού κράτους. Η παρέμβαση θεωρείται ότι ευνοεί την κίνηση της κυβέρνηση Πούτιν, που έχει ουσιαστικά παραδεχτεί την «επανεθνικοποίηση» της «Yugansk», που θα καταλήξει στην κατοχή της «Gazprom».

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε πέντε χρόνια φυλάκιση επτά μέλη του Εθνικού-Μπολσεβίκικου Κόμματος (NBP) για «χουλιγκανισμό» και «προσβολή του προσώπου του Προέδρου Πούτιν».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Κύκλοι του «προέδρου» Μουσάραφ διέρρεαν χτες ότι ο στρατηγός θα δώσει συνέντευξη στην οποία ο στρατηγός «θα εξηγήσει στο λαό» γιατί παραμένει στο πόστο του Α/ΓΕΣ.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Δύο στρατιώτες, δύο γυναίκες και ένας μουτζαχεντίν σκοτώθηκαν χτες και ένας τοπικός πολιτικός τραυματίστηκε χτες σε ακόμα ένα ξέσπασμα της αυτονομιστικής βίας στο διαφιλονικούμενο ανάμεσα στην Ινδία, το Πακιστάν και δεκάδες αποσχιστικές οργανώσεις κρατίδιο Κασμίρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ