Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ερευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών

Εκδήλωση της ΠΚΣ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πανεπιστημιακούς δασκάλους και με θέμα την έρευνα, οργάνωσε χτες η ΠΚΣ στο ΕΜΠ. «Οταν η έρευνα γίνεται μαζικά από τον κόσμο, το λαό, κάνει άλματα», τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλος, ως συμπέρασμα από την ιστορική πορεία της έρευνας ανά τους αιώνες, σημειώνοντας ιδιαίτερα τρεις σταθμούς: Την ανάπτυξη της έρευνας στη Γαλλία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, τη γενίκευση των ερευνητικών κέντρων σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και «το θαύμα του σοσιαλισμού, που κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ξεπεράσει σ' αυτόν τον τομέα και την Ευρώπη και την Αμερική».

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «τα χρήματα που δίνονται από το κράτος για την έρευνα είναι μηδέν» και καταλήγοντας τόνισε ότι «σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρειάζεται αντίσταση και μερικές φορές επίθεση, ώστε να παραμείνει η έρευνα στο δημόσιο πανεπιστήμιο» και πρέπει «να διεκδικήσουμε, πρώτον, την πλήρη διαφάνεια στην έρευνα και, δεύτερον, κρατικούς πόρους».

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο κ. Τζαφέστας, καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ και λέγοντας ότι «η έρευνα είναι η σπονδυλική στήλη του πανεπιστημίου και η πηγή της εκπαίδευσης» υπερτόνισε ότι χρειάζεται αντίσταση, ώστε να μην υποτάσσεται η έρευνα στις επιλογές και τα συμφέροντα του κάθε λογής χρηματοδότη. Αντίσταση και αγώνας καθηγητών και φοιτητών από κοινού, γιατί «η έρευνα χρειάζεται χρήματα και χρήματα όχι σκοτεινά, να μη γίνει το πανεπιστήμιο εργαλείο ορισμένων κερδοσκοπικών ομάδων».


Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επίσης καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων, στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της έρευνας που παράγει νέα γνώση και διεξάγεται κυρίως από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και από τους προπτυχιακούς και είπε ότι ιδιαίτερα αυτή χρειάζεται ενίσχυση.

«Ερευνα είναι η διαδικασία αποκάλυψης των ιδιοτήτων της ύλης», είπε ο Π. Γεωργιάδης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΜΠ και μέλος της Συγκλήτου του ιδρύματος. «Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο το 10% των επιστημονικοτεχνικών επιτευγμάτων της έρευνας, που διεξάγεται παγκοσμίως κι αυτό είναι ενδεικτικό του ότι η έρευνα είναι ελεγχόμενη», συμπλήρωσε ο Π. Γεωργιάδης, που αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική υποχρηματοδότησης και χειραγώγησης της έρευνας, όπως αυτή φαίνεται και από το σχετικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, πολιτική που «απομακρύνει την έρευνα από το φοιτητή και συνολικά την κοινωνία». Υπογράμμισε, τέλος, ότι υπάρχει ανάγκη «η χρηματοδότηση της έρευνας να υπακούει στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ